НОВИНИ

Иван Яхнаджиев и 7-годишната Дара подредиха изложба в парламента (СНИМКИ)

Всяка картина е рисувана съвместно от известния художник и малката му ученичка

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 24.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Галерия
Слушай новината

Художникът Иван Яхнаджиев и неговата 7-годишна ученичка Дара Георгиева откриха съвместна изложба в Мраморното фоайе на Народното събрание.

Всяка картина е рисувана и от двамата и носи специфичния авангарден стил на утвърдения Яхнаджиев и нежното докосване и елегантност на малката Дара, която е ученичка във втори клас в столичното 112-о училище.

Това е трета съвместна изложба на двамата художници и четвърта на Дара, чиито картини красят детски отделения на болници в цялата страна.

"Иван Яхнаджиев въвежда съвсем нов подход и философия в обучението на децата по изобразително изкуство. За разлика от преподаването в училище, където се задава тема или се поставя предмет, който всички деца рисуват, Яхнаджиев подготвя предварително платното и активно участва заедно с детето в творческия процес, уж като равен, но умело го насочва, за да се получи стойностна и продаваема творба. Този начин на работа развива у детето чувство за естетика и ново светоусещане”, каза при откриването на изложбата Боряна Холевич.

Иван Яхнаджиев получи специален плакет от председателя на НС Росен Желязков заради постиженията в творчеството му, както заради подкрепата на млади творци и съвместната му работа с деца. Средствата от продажбата на картините ще бъдат вложени в общата им бъдеща работа. Двамата ще продължат да участват в благотворителни събития в помощ на родители и деца в нужда.

Текст: Надя Обретенова

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Украйна, миграцията и зеления преход обсъждат премиерите на България и Дания
Войната в Украйна, миграцията и зеления преход обсъждат премиерите на България и Дания
Полицаи се обучаваха как да преследват нарушители и да разпъват ленти с шипове
Полицаи се обучаваха как да преследват нарушители и да разпъват ленти с шипове