НОВИНИ

Избори в Еквадор и Перу

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:45, 12.04.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
Слушай новината

Еквадор има нов президент и е на път да смени кардинално посоката. А в Перу, кандидатите за държавен глава са 18. От тях трима са със шансове за балотаж.

Гийермо Лассо е името на новия президент на Еквадор. Той успя да спечели от третия път, на 65 е и е бивш банкер.

"Благодаря Ви от дъното на сърцето и душата си. Благодаря Ви, че ми дадохте възможност да бъда ваш президент и да ви служа. Много благодаря", каза Гийермо Лассо.

"Движение Крео" на Лассо се позиционира център-дясно и успя да убеди еквадорците да го подкрепят с обещание за рестарт на икономиката, силно засегната от Корона-кризата, и привличане на чужди инвестиции. Лассо успя да победи Андрес Араус - протеже на влиятелния ляв бивш президент Рафаел Кореа. Въпреки щедрите обещания на Араус за помощ в размер на 1000 долара за милион бедни семейства в страната. Левият кандидат е привърженик на идеята за полицентрична външна политика. Докато победителят Гийермо Лассо не крие проамериканската си ориентация. Той е привърженик на минималната намеса на държавата в икономиката.

"Днес трябва да празнуваме - демокрацията победи! Хората на Еквадор използваха правото си да гласуват и избраха нов път, път коренно различен от този през последните 14 години", казва Лассо.

Гийермо Лассо наследява Ленин Морено, който стабилизира държавните финанси, но не успя да се справи с безработица. Лассо ще започне 4-годишния си мандат на 24 май.

Радост в лагера на крайно левия кандидат за президент на Перу - Педро Кастильо. Предварителните данни показват, че той печели най-много гласове и ще участва в балотажа през юни.

"Никой не се е родил научен да бъде политик, лидер или авторитет. Път се прави като се върви. И едно от едно от първите неща, които ще направя - ако резултатът се потвърди, е да благодаря. На всички, с които вървим и се учим", казва Педро Кастило.

Синдикален лидер и начален учител обещава промени в Конституцията. Целта да се отслабят позициите на бизнес елита и да се засили ролята на държавата в сектори като минната промишленост, добива на нефт, строежът на водноелектрически централи. До втория тур стигна и един от най-противоречивите кандидати - Кейко Фухимори. Тя е дъщеря на бившия държавен глава Алберто Фухимори. В момента той излежава 25-годишна присъда заради заповедите по обвинение в нарушаване на човешки права.

"Първото място е за г-н Педро Кастило, след първичната обработка на данните. Ние от "Народна сила" се надяваме да имаме възможност да участваме във втория тур на изборите", казва Кейко Фухимори.

Перу е в пик-а на поредната Ковид вълна и ситуацията в страната е тежка, коментират анализатори. А резултатът съвсем не успокои пазарите за това кой ще застане начело на втория по-големина производител на мед в света.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: Надявам се "Ролан Гарос" да се проведе
Джокович: Надявам се "Ролан Гарос" да се проведе
Министър Ангелов: Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако няма интерес към тях
Министър Ангелов: Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако няма интерес към тях