НОВИНИ

Изборите у нас под лупата на световните медии

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 15.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Българските избори не останаха незабелязани за чуждата преса. Победата на партия, създадена преди два месеца, беше факта, който отбелязаха редица водещи издания.

"Кирил Петков е големият победител в нощта на българските избори" е заглавието на статията в "Политико". "Предприемачът и новодошъл в политиката отбеляза неочаквано силен резултат на изборите в България в неделя, като частичните официални резултати сочат, че той вероятно ще спечели вота и след това може да ръководи сформирането на коалиция", отбелязва изданието. Преди три дни, "Политико" публикува и портрет на Кирил Петков, в който го нарича Балканския Трюдо.

Телевизия Ал Джазира припомня, че разногласията между опонентите на Бойко Борисов са попречили да се сформира правителство след изборите през април и юли, а резултатите на "Продължаваме промяната" дават шанс за изход от задънената улица. Телевизията отбелязва и победата на действащия държавен глада Румен Радев в първия кръг от президентските избори и го описва като остър критик на Борисов.

Агенция Блумбърг отбелязва, че "победата на "Продължаваме промяната" може да прекъсне политическата безизходица, която изостри борбите в най-бедната страна от ЕС, която същевременно има едно от най-ниските нива на ваксинация срещу ковид в общността и едно от най-високите нива в света на смъртни случаи от пандемията на глава от населението. Забави се и одобрението на крайно необходимата европейска помощ за възстановяване, пише Блумбърг.

Ройтерс отбелязва, че изборите не са излъчили категоричен победител. "Близките резултати подчертават дълбоките политически разделения след десетилетие управление на Борисов. Те съвпадат с нарастването на случаите на коронавирус, високите разходи за енергия и гнева от широко разпространената корупция в България", отбелязва медията.

Текст: Йоана Левиева-Сойър

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнайтед предлага нов договор на Де Хеа
Юнайтед предлага нов договор на Де Хеа
Сериозен интерес към Купа "Странджа"
Сериозен интерес към Купа "Странджа"