НОВИНИ

Изкуствен интелект във футбола

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:30, 19.01.2024
Чете се за: 06:30 мин.
Европейски футбол
изкуствен интелект футбола
Слушай новината

Напоследък все повече и повече чуваме отвсякъде за Изкуствения интелект и за влиянието му, което ще става все по-осезаемо и мощно в следващите години. Дори някои вече се плашат, че няма да е далеч мигът, когато хората няма да могат да контролират AI (от английски – Artificial Intelligence) и ще си плащат сериозно за това.

Но да обърнем поглед към футбола и как може Изкуственият интелект да помогне на играта.

Всъщност теорията може да се окаже много полезна – AI може да предотврати контузиите на играчите или поне да ги намали драстично. В момента във футбола също има пандемия – и то и при мъжете, и при жените – и тя се нарича „непрестанни контузии“. При това сериозни, а не такива, които да отшумяват след 1-2 седмици. Ето, дори снощи звездата на Ливърпул Мохамед Салах беше сменен принудително по време на двубоя на Египет срещу Гана от Купата на Африканските Нации. По време на последния финал в Шампионската лига Кевин де Бройне от Манчестър Сити трябваше да прекоси терена и да го напусне, попадайки в прегръдката на мениджъра си Хосеп Гуардиола, който се опитваше да го утеши, защото травмата на белгиеца го вадеше от най-касовия мач в клубния футбол.

Самият де Бройне едва ли е подозирал, че това е една от последните му появи за Сити до края на 2023. Два месеца по-късно още в първия кръг на Висшата лига халфът отново се контузи и този път травмата в подколянното сухожилие означаваше, че той ще бъде извън сметките на „гражданите“ за следващите 5 месеца. Завърна се в игра предишната събота. И вече всички търсят отговори – как да спрем вълната от наранявания.

По-малко мачове? Навярно на рекламодателите и корпорациите (пък и на феновте) това няма да се хареса. Оптимизиране на календара? Доста трудно. Увеличаване на медицинския персонал в клубовете? Ок, но това е по финансовите възможности само на богатите отбори, няма как да очакваме, че из целия свят изведнъж по отборите ще започнат да работят по три пъти повече физиотерапевти и специалисти в областта на спортната медицина. А числата се увеличават. В Англия през този сезон до момента травмите са с 15% повече в сравнение с последните 4 кампании. Само за първите си 20 мача Нюкасъл имаше 16 футболисти, на които не можеше да разчита. В момента 14 от 20-те отбора във Висшата лига имат поне по шестима контузени състезатели.

Според някои теории удълженото време на мачовете допринася за травмите, защото играчите просто са на терена по-дълго. Няма обаче научни доказателства за подобно твърдение. За натоварения календар обаче нещата не стоят точно така. Времето за възстановяване, релакс, процедури и почивка просто е доста по-малко и футболистите и техните тела нямат достатъчно време, за да влязат в оптимална кондиция. Не е от голямо значение дали даден мач е 100 минути или 90, но има значение дали играеш 60 мача вместо 50 в един сезон. По-горе споменах пандемията.

Ковид-19 също може да бъде винен за случващото се в момента. Когато локдаунът беше в сила, всички трябваше да пазят форма, както умеят в домашни условия. Дали са успели и са се справили, е друга тема.

После европейското първенство из целия континент удължи сезона извънредно дълго и реално почти нямаше никаква пауза за никого. Веднага след това започна новата кампания, в която някъде трябваше да се намести и Мондиалът в Катар. И отново – пауза почти нямаше. Мач след мач, след мач, след мач. С непълно възстановяване. Някои научни изследвания добавят към вероятните обяснения за травмите и менталната преумора – вечното негодувание на феновете, непрестанното внимание на медиите. И тук някъде може да се намеси Изкуственият интелект.

Вече всички данни на играчите се следят. Въпросът е да се анализират правилно.

Знае се за пулса на играча, за изминатите километри, за натоварванията му. Вероятно сте виждали и онези устройства, наподобяващи потници, които футболистите носят под фланелките си. Именно те са жокерът за клубовете, чрез който да може поне частично да се предотвратяват травмите, да се покаже на наставниците как да подхождат в тренировъчния процес, кого да пуснат като титуляр или да оставят на пейката.

Разбирам се – тук говорим за безконтактни травми, тези, които са в резултат на грубо влизане от противник, няма как да бъдат предвидени. Но когато знаеш от какво да се предпазиш, поне се намалява и рискът от контузия. Най-малкото технологиите достатъчно бързо анализират кръв, урина, пот, хидратация, хранителен режим, дори свежест и енергия у играчите, за да могат щабовете да са наясно какво точно е състоянието на даден състезател. Знае се за биомеханичните им данни, колко уморени са мускулите им и т.н. Науката си е наука.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японски космически апарат кацна на Луната
Японски космически апарат кацна на Луната
Христо Стоичков се срещна със стотици фенове в Природонаучния музей в Пловдив
Христо Стоичков се срещна със стотици фенове в Природонаучния музей в Пловдив