НОВИНИ

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна"

излюпиха първите малки къдроглавите пеликани резервата сребърна
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 14.04.2021
Чете се за: 01:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Първите двойки къдроглави пеликани, загнездили тази година в резервата "Сребърна" край Силистра, вече имат поколение. Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи в северната част на традиционното гнездилище.

Останалите двойки, които са си направили гнезда в тръстиковите масиви при другите две платформи, междувременно са се преместили в източните части на резервата.

Преглеждайки системата за видеонаблюдение екоинспекторите са установили, че причината е в появилото се в района енотовидно куче. И както стана преди 2 години, пеликаните са се подплашили и преместили.

И тъй като опазването на колонията на къдроглавия пеликан е сред приоритетните дейности в резервата, служителите му са поставили няколко живоловни капана в незаселената част на езерото и са успели да уловят едно енотовидно куче. То е предадено за отглеждане на Зоопарка в Ловеч.

Енотовидното куче е чужд за страната ни вид, който се среща в Северна България и Добруджа. Той не е защитен и представлява ловен обект според българското законодателство.

Текст: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Борисов няма друг избор, освен да остане на резервната скамейка
Илияна Йотова: Борисов няма друг избор, освен да остане на резервната скамейка
СЗО: Броят на диабетиците в света се е увеличил 4 пъти
СЗО: Броят на диабетиците в света се е увеличил 4 пъти