НОВИНИ

Спорната съдебна реформа в Израел ще бъде отложена с месец

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:04, 27.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Израел след три месеца на масови протести спорната съдебна реформа ще бъде отложена, но не и отменена. Това съобщи премиерът Бенямин Нетаняху в специално изявление. Реформата ще бъде обсъдена през април, на следващата сесия на парламента. Нетаняху подчерта, че държи тя да бъде приета с консенсус от партньорите му в кабинета. Страната днес е парализирана от масова стачка. Новата вълна на недоволство беше провокирана от отстраняването от длъжност на министъра на отбраната, който се противопостави на предложените промени в съдебната система. Президентът на Израел предупреди, че страната е пред гражданска война и призова за отмяна на реформата.

Масово недоволство, което Израел не е виждал в историята си. Вече 12 седмици страната е разтърсвана от протести срещу предложената от премиера съдебна реформа.

В общата стачка днес се включиха болници, университети. Към протеста се присъединиха общини, държавни служители и частни компании. Най-голямото летище в Израел "Бен Гурион" отмени десетки полети.

Все повече резервисти заплашват да се оттеглят от доброволна служба. Отстраненият министър на отбраната Йоав Галант беше първият от съюзниците на премиера Бенямин Нетаняху, който публично се противопостави на съдебната реформа.

"Заявявам открито и категорично, че в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният процес трябва да спре", коментира Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

В знак на протест срещу уволнението на министъра, израелският консул в Ню Йорк подаде оставка. Кметовете на три общини обявиха, че започват гладна стачка.

От 2019 г. Израел преживя маратон от парламентарни избори. През ноември миналата година партията на Нетаняху спечели мнозинство. В предизборната кампания на сегашния премиер не се споменаваше за съдебна реформа. Тя не присъстваше и в речта му при встъпването в длъжност. Но още в първата седмица от управлението му беше предложена от правителството - което е най-дясната коалиция в израелската история.

Реформата дава правомощия на управляващата партия да отменя решенията на Върховния съд и да избира съдии. Освен това съдилищата няма да могат да забраняват на политици, осъдени за престъпления, да заемат висши държавни длъжности. Промяна, от която би се възползвал и Нетаняху, който е подсъдим за корупция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха с 1000 лв. адвоката на Георги Семерджиев за неявяване на съдебно заседание
Глобиха с 1000 лв. адвоката на Георги Семерджиев за неявяване на съдебно заседание
Дешан: Килиан има лидерските качества да обедини различните поколения в отбора
Дешан: Килиан има лидерските качества да обедини различните поколения в отбора