НОВИНИ

Израелски изтребители са нарушили въздушното пространство на Ливан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:38, 03.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По света
израелски изтребители нарушили въздушното пространство ливан
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израелски изтребители са нарушили въздушното пространство на Ливан, съобщава ливанската държавна информационна агенция. Най-малко два военни самолета са прелетели на ниска височина над ливанската столица Бейрут, в района на южните предградия на града. Твърди се, че изтребители са преминали звуковата бариера, с което са предизвикали паника сред населението.

Преминаването на звуковата бариера е свързано със силен гръм, подобен на експлозия. Експерти разясняват, че обичайната скорост на свръхзвуковите самолети е около 1200 км/ч или по-ниска от скоростта на звука. Когато пилот ускори над тази скорост, се създават звукови вълни, които са и причина за подобния на експлозия шум. Тази "експлозия" може да причини ударна вълна, която да счупи прозорци например.

В контекста на напрежението между Израел и Ливан, се предполага, че целите на Тел Авив може да са две - или да извършат разузнаване, или да демонстрират на ливанската групировка Хизбула, че могат спокойно да навлизат в ливанското въздушно пространство.

По-рано днес израелските сили съобщиха, че са ликвидирали високопоставен командир от шиитската групировка. Той е бил убит при израелски удар край южния ливански град Тир. Командирът е отговарял за част от операциите на Хизбула по границата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 депутати от ДПС гласуваха против проектокабинета "Желязков", сред тях и Джевдет Чакъров
14 депутати от ДПС гласуваха против проектокабинета "Желязков", сред тях и Джевдет Чакъров
Илиян Радулов с успех на старта в Гечо
Илиян Радулов с успех на старта в Гечо