НОВИНИ

Къде е пътувал Зеленски от началото на войната досега?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 05.07.2023
Чете се за: 06:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Визитата на президента Володимир Зеленски в България би била 17-ото му поред пътуване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам. От началото на войната украинският президент е посетил 13 държави на три континента. Първото му посещение зад граница е във военно време е в Съединените щати.

Логично първото посещение на Володимир Зеленски беше в държавата - най-близък съюзник и поддръжник на Украйна във войната срещу Русия. На 22 декември миналата година Зеленски пристига във Вашингтон. Новината за пътуването му идва само ден преди да пристигне, а официалното потвърждение часове преди кацането му. Преди визитата Вашингтон съобщи, че дава на Киев противоракетни системи Пейтриът, а речта на Зеленски пред Конгреса беше обявена за една от най-емоционалните и вдъхновяващи.

"Въпреки всичко, въпреки всички сценарии за Страшния съд, Украйна не падна. Още сме живи и още ритаме. Победихме Русия на бойното поле на общественото мнение в света, нямаме страх, нито пък някой в света трябва да е го страх. Украйна спечели и това ни дава кураж да вдъхновяваме целия свят.

Два месеца по-късно Зеленски тръгва на изненадваща обиколка в Европа. Първата спирка е Лондон, където се среща с премиера Риши Сунак, с краля Чарлз III и изнася реч пред британските депутати с намигване към британските традиции:

"И помня, че се наслаждавахме на чая" .

Както във всяка визита и тази имаше внимателно обмислен жест. На председателя на Долната камара Линди Хойл Зеленски подари каска на украински военен пилот с надпис на нея - "Имаме свобода. Дайте ни крила, за да я защитим." Великобритания обявява нови програми за обучение на украински пилоти на изтребители и морски пехотинци.

"Знаем, че свободата ще победи, знаем, че Русия ще изгуби и знаем, че победата ще промени света и тази промяна е отдавна необходима".

Втората спирка от това посещение е Париж, където се среща едновременно с лидерите на двете държави - двигатели на Европейския съюз - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Кулминацията на президентската обиколка в Европа е посещението в европейските институции. Евродепутати го посрещат с нестихващи 1 минута аплодисменти.

"Отбраняваме се срещу най-антиевропейската сила в съвременния свят - ние украинците се отбраняваме на бойното поле заедно с вас."

Украинският президент доминира и срещата на върха на Европейските лидери. По време на тази визита Брюксел обяви нов пакет от санкции срещу Русия на стойност 10 милиарда евро, а европейските лидери обещаха да засилят производството на боеприпаси, нужни на Украйна в битката срещу руската армия.

Едно от най-знаковите и емоционални посещения на Володимир Зеленски е в Полша. Посещавал е страната неведнъж след началото на руската инвазия, но обикновено това са били транзитни спирки по пътя му към други страни. На 5 април тази година направи официално държавно посещение с почести и спазване на протокол. Кулминацията на визитата беше появата на двамата президенти Анджей Дуда и Володимир Зеленски пред Кралския замък във Варшава.

"Всеки път, когато украинският флаг се върне на законното си място на украинска земя, а руските окупатори избягат, полският флаг става по-силен. Синьо-жълто и бяло-червено - тези 4 цвята са по-силни от вражеския трикольор."

Във Варшава Украйна получи обещание за още 4 изтребителя МиГ.

Зеленски беше звездата и на срещата на лидерите на Г-7 в Япония. Той посети Хирошима, където насочи вниманието към ядрената заплаха. Участва и в среща на върха на Арабаската лига в Джеда, Саудитска Арабия, в опит да разшири подкрепата за Украйна извън западните страни. Последната визита зад граница на Зеленски беше в Молдова за среща на върха на 50 европейски лидери от Европейската политическа общност.

"Всеки път, когато се подготвяме и вземаме решения в името на нашата Европа, в името на нашите ценности, трябва да помним, че всяко съмнение, което показваме тук, в Европа, е окоп, който Русия със сигурност ще се опита да заеме. Независимо дали тези съмнения са за жизненоважно стъпки за сигурност или съмнения относно нашето единство или може би относно способността ни да посрещнем предизвикателствата на нашето време, всяко съмнение носи повече несигурност."

Всяко посещение зад граница на Володимир Зеленски има елемент, който носи силна символика, често в рамките на тези визити са постигани ключови договорености в подкрепа на Украйна за войната, а самият факт, че украинският държавен глава стъпва на територията на дадена държава е символ за доверие и силна връзка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари Сен Жермен представи новия си наставник Луис Енрике
Пари Сен Жермен представи новия си наставник Луис Енрике
До месец собственици на унищожени овощни насаждения ще бъдат компенсирани
До месец собственици на унищожени овощни насаждения ще бъдат компенсирани