НОВИНИ

Как да започнете да инвестирате в злато?

злато
Снимка: freepik.com
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 29.11.2023
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

През цялата човешка история златото се е използвало като пари. Освен монетарната си роля, то има много други приложения – от производството на бижута до ролята си в индустрията. Благородният метал е сигурен актив (safe haven asset) и в дългосрочен план е щит за личните финанси срещу инфлацията. За разлика от валутите, които се обезценяват във времето, цената на златото остава стабилна и покачваща се в дългосрочен план.

Отчасти причината е в ограничените му количества и трудния му добив, което позволява на инвеститорите да запазят покупателната си способност. Водещото обаче е, че то винаги се асоциира със стойност. Златото е инструментът, към който както физическите потребители, така и институциите (включително самите централни банки) се обръщат, за да гарантират стабилността на своето портфолио.

Същевременно вложението във физическо инвестиционно злато не изисква влагане на голям капитал, може би противно на очакванията. Нека ви запознаем по-подробно в статията.

Закупуване на инвестиционно злато

Това е един от най-често срещаните начини за инвестиция в злато. При него има два избора – инвестиционни кюлчета, които са с чистота минимум 99,5%, и инвестиционни монети с най-малко 90% чистота. Инвестиционното злато е освободено от ДДС в Европейския съюз, включително в България.

Бижутата не са инвестиционно злато и в общия случай не са подходящ инструмент за съхраняване на стойност. Те включват не просто надценката, породена от данъка върху добавената стойност, но и разходите за изработка. Последните лесно могат да са по-високи, отколкото е цената на съдържащото се в тях злато.

Инвестиране в златни кюлчета

Инвестиционните златни кюлчета се предлагат в богата гама от тегловни стойности. Колкото по-голямо е кюлчето, толкова повече се намалява надценката и толкова по-близо то следва спотцената на съдържащото се в него злато.

Световно популярните кюлчета с проба .9999 се произведени от реномиран производител (например швейцарските рафинерии Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus и други). Тъй като се търгуват в цял свят, те винаги следват близо спотцената на съдържащото се в кюлчето злато.

Продуктите от тази категория се доставят във вакуумирани защитни опаковки от самия производител. Част от тях е и сертификатът им за автентичност. Потребителите не трябва да ги повреждат или разопаковат, за да не изгубят инвестиционните свойства на продукта си.

Инвестиране в златни монети

За разлика от кюлчетата, златните монети се предлагат в по-малко тегловни стойности от кюлчетата. Съвременните такива обикновено съдържат една тройунция злато или част от една тройунция. Повечето от тях са с чистота от .9999. Инвестиционните златни монети са или са били законно платежно средство, т.е. те имат номинална стойност в определена валута. Например монетата Виенска филхармония е единствената, деноминирана в евро.

За да проверите автентичността на златните монети, прегледайте техния дизайн. Всички визуални елементи трябва да са изключително детайлни, а в размера на монетите не трябва да има разминавания от зададения от производителя. При монетите, в които производителят e вложил допълнителни защитни елементи против фалшификация, всички от тях трябва да отговарят на описанието си. Нараняванията по монетите нарушават стойността им.

Какво още трябва да знаете?

Ако сте решили да инвестирате в злато, запознайте се и с допълнителните разходи. Един от тях е безопасното съхранение в банкови сейфове, особено когато говорим за големи количества.

Важно е от кого купувате инвестиционно злато. Задължително инвестирайте в такова от доказали се дилъри, които доставят продуктите директно от самите реномирани производители – рафинерии и монетни дворове.

Не забравяйте, че както при акциите и криптовалутите, така и цените на златото падат и се покачват отново. Стойността на нито един актив не се движи постоянно в една посока. Но в дългосрочен надеждността на златото се е доказвала винаги.

Благородният метал е подходящ избор за всеки, търсещ стабилност за своите вложения. Независимо дали е под формата на инвестиционни монети или кюлчета, златото се откроява със своята надеждност в дългосрочен план.

Подходът за инвестиция е спрямо вашите предпочитания, като всяка опция идва с особеностите си. В крайна сметка, какъвто и вид инвестиционно злато да изберете, винаги се обръщайте към реномирани дилъри. Само така ще сте сигурни в неговата автентичност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: НЗОК няма да остане без бюджет, заплахата за здравето е от заледените улици на София
Бойко Борисов: НЗОК няма да остане без бюджет, заплахата за здравето е от заледените улици на София
Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване
Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване