НОВИНИ

Как Европа подкрепи крайната десница

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:07, 10.06.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Триумф на партията на италианския премиер Джорджа Мелони. На Апенините крайнодесните "Италиански братя" спечелиха най-много гласове.

В Белгия крайнодясната "Фламс беланг" е победител на изборите. Заради изборните резултати белгийският премиер Александър де Кро подаде оставка. Партията му остава между пето и шесто място.

Историческа победа и за Австрийската партия на свободата, която спечели изборите в страната. За крайната десница са гласували 25,5 процента от избирателите. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е втора германска политическа сила. Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц е трета.

"За нас това е много горчив изборен резултат. Нашите поздравления отиват за Християндемократите, победителят на изборите тази вечер. Естествено благодарим на избирателите, които ни гласуваха доверие, но ние няма да се опитваме да търсим малките успехи, защото за нас това е тежко поражение. Нашето обещание, че ще се върнем", заяви Кевин Кюнерт, ген. секретар на Социалдемократическа партия.

"Много добър резултат, ние сме по-силни от партията на канцлера, постигнахме огромно победа, другите загубиха. Предизборната кампания беше трудна, за това сме доволни, че постигнахме много стабилен резултат", заяви Беатрикс фон Щорх, зам. председател на "Алтернатива за Германия".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетокласниците се явяват на изпит по български език и литература
Десетокласниците се явяват на изпит по български език и литература
20 секции в Турция без нито една пусната хартиена бюлетина и със 100% машинен вот
20 секции в Турция без нито една пусната хартиена бюлетина и със 100% машинен вот