НОВИНИ

Как гласуват българите в Австралия, Гърция , Германия, Италия и САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:42, 02.10.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

В чужбина българите гласуват в 775 секции. От тях машини ще има в 301-на секции, а по две устройства - в 238 места за гласуване. Зад граница само с хартиени бюлетини ще гласуват в 454 секции.

Австралия

Едни от първите гласували български граждани в чужбина бяха сънародниците ни в Австралия. Секциите са общо пет като една от тях е в Бризбън. Първият нетърпелив избирател пусна бюлетина 15 минути след отварянето на секцията в 7.00 ч. местно време.

"Въпреки лошото време - при нас е хладна, влажна, доста дъждовна ранна пролет, но сънародниците ни, които са решили да гласуват, това лошо време не ги спря. Не сме имали инциденти. За нашите сънародници това е повод да се срещнат, да си поговорят, да си разкажем за последното пътуване до България", казва Изабела Шопова от Бризбън, Австралия.

Гърция

В Солун в ранните часове избирателната активност не беше висока, но към обяд се получи струпване на гласоподаватели.

Една от общо 24-те секции в Гърция е в Кавала, където гласуват с хартиени бюлетини.

"Комисията се събрахме сутринта в 6.30, в 7.00 ч. отворихме секцията. Всичко върви нормално, всичко върви по график. Има хора, които не са подали заявления по интернет и може би затова нямаме машина, на която да гласуват", казва Николай Атанасов, председател на комисията в Кавала.

"На почивка сме в Гърция. Дойдохме да гласуваме в Кавала. Искам да споделя, че организацията е много добра, много спокойно протича всичко", споделя българска туристка в Гърция.

Германия

Няма съобщения за проблеми и нередности при вота в Германия. Гласуването се извършва в 77 секции, включително в столицата.

"На територията на Берлин има разкрити 7 секционни избирателни комисии. Изборният ден протича изключително спокойно, но прави впечатление, че в сравнение с предишните избори избирателната активност е по-ниска", отбелязва Катя Костова, председател на СИК Берлин 1.

Италия

В Италия се гласува в 26 секции. В Пескара денят започна в 7.00 ч. местно време с първи гласоподавател и всичко е спокойно.

САЩ

В Бостън гласуват в Българския център в Нова Англия - една от четирите избирателни секции в района на американския град.

"Много се радваме, че имаме възможността да гласуваме на парламентарните избори оттук и ще го направим заедно, защото много обичаме България, въпреки че сме толкова далеч. България има нужда от нас, от всички нас и заедно можем да изберем едно по-добро бъдеще за всички деца на България, малки и големи, от близо и далеч", казва Диди Хатчър.

"Защо гласувам - защото за мен това е отговорност пред самата страна и да изразя своето мнение. Зная, че една птичка пролет не прави, но капка по капка прави язовир", уверена е Здравка Николова, преподавател в българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Бостън.

В Съединените щати са разкрити общо 55 секции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава ли се избирателната активност след обяд - вижте данните на "Галъп" и "Алфа рисърч"
Повишава ли се избирателната активност след обяд - вижте данните на "Галъп" и "Алфа рисърч"
Заради силния вятър аварийни екипи в София са реагирали на сигнали за паднали строителни огради
Заради силния вятър аварийни екипи в София са реагирали на сигнали за паднали строителни огради