Как Испания се бори с COVID-19? Разказ от първо лице на българката Веселина Гарчева

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:30, 25.03.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Общество

Испания надмина Китай по брой починали от COVID-19. За последните 24 часа в страната жертвите на коронавируса са 738 души.

Това е най-големият ръст за денонощие от началото на кризата.

Защо се стигна дотук и как се живее в страна, скована от страх и мерки срещу заразата - отговорите потърсихме от журналиста Веселина Гарчева, която от години живее в Испания.

3434 - ма испанци са починали от COVID-19 досега. Така Испания се нареди след Италия в черната статистика. Заразените са 47 610. Спрямо вчера, ръстът е с 20% или със 7 937 случая. А властите предупреждават - най- лошото тепърва предстои.

Причините за зловещия развой на събитията са много. Сред тях са възрастовите особености на населението.


Веселина Гарчева, журналист, Тудела, Испания: Испанското население е едно от най- застаряващите в Европа. Има много възрастни хора и също, начинът на живот на тези хора е много отворен. Те са много активни, събират се в дневни центрове, в пенсионерски клубове, много от тях живеят в старчески домове. И веднъж тръгнал вирусът сред тях, е много трудно да бъде спрян.

Мнозина упрекват властите, че са изпуснали момента да овладеят ситуацията.


Веселина Гарчева, журналист, Тудела, Испания: Засега и хората, и политическите партии и опозицията се въздържат от критики към правителството, тъй като казват, че сега не е моментът. Но се твърди, например, че шествията и масовите събирания по повод 8 март не е трябвало да бъдат позволявани и че оттам е тръгнала голямата зараза. Здравният министър обори това твърдение днес. Той твърди, че първоначалното заразяване е станало края на февруари, тоест, около 8-10 дни преди тези събирания. Но няма данни, въз основа на които да се твърди, че е било рано или късно да се вземат тези мерки.

Сред най- засегнатите са медицинските работници.

Веселина Гарчева, журналист, Тудела, Испания: Към 5500 заразените доктори, медицински сестри и хора, които се грижат за болни и това се дължи най- вече на липсата на защитни материали - маски, ръкавици... Проблемът е в спешните отделения, защото липсват апарати за обдишване. Вторият голям проблем за хората в критично положение и утежняващото обстоятелство, че тези хора в критично положение могат да изкарат до един месец в спешното отделение


Хората спазват мерките, но живеят в страх, никой не знае какво да очаква. Всички чакат пика на заразата, за да могат случаите да започнат да намаляват и най- накрая да се появи лъч надежда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи са притеснени от липса на мерки срещу COVID-19 в Швеция
Българи са притеснени от липса на мерки срещу COVID-19 в Швеция
Столичани в условията на COVID-19 (Галерия)
Столичани в условията на COVID-19 (Галерия)