НОВИНИ

Как изглежда европейската общност от географския център на ЕС?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:44, 06.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
изглежда европейската общност географския център
Слушай новината

След Брекзит официално географският център на Европейския съюз се намира в германското село Гадхайм, Долна Франкония. Как изглежда европейската общност от нейния географски център разказват 16-годишни ученици, които за първи път имат право на глас на европейски вот, и местните фермери.

От едната страна се извисяват вятърните турбини, които произвеждат възобновяема енергия в синхрон с целите на европейската Зелена сделка, а от другата страна се простира обработваема земеделска земя. Село Гадхайм има едва 80 жители. В местното училище 16-годишните за първи път ще дадат своя глас на изборите за Европейски парламент.

"Това, че сме центъра няма кой знае какво значение за мен. Дали центърът е тук или някъде другаде, пак ще отида да гласувам", категорична е ученичката Лара Одер.

И съучениците на Лара са твърдо решени да гласуват, макар да бъркат думите на европейския химн.

Полето, което беше определено от националния географски институт в Париж за център на Европейския съюз е собственост на Карин Кеслер - фермерка от Гадхайм. Нейният баща Едмунд Килиан е отишъл на фронта на Втората световна война на 18-годишна възраст. Участвал е в десанта на Нормандия. Предава спомените си на децата и внуците и непрекъснато им напомня какво може да причини национализмът.

"Разбира се, че бяхме щастливи, когато ни казаха, че тук е центърът. Но баща ми така и не се зарадва, не може да е щастлив от факта, че британците напуснаха Европейския съюз. Правих проучвания и всички ветерани от Втората световна война, независимо дали са италианци или британци, не се радваха, защото знаеха, че войната е най-лошото и разбираха, че Европейският съюз е инструмент за мир", казва Карин Кеслер.

Но и Карин, както много земеделци сега в европейските държави, недоволства срещу брюкселската бюрокрация.

"Как така ни казват, например, че нямаме право да използваме вар за дърветата, освен в определени дни. Как така планираш прогнозата за времето на бюрото си", пита тя.

Как ще гласуват жителите в центъра на европейската география и дали техният вот ще отрази вота на целия съюз - ще стане ясно в нощта на неделя срещу понеделник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна линейка ще транспортира пострадалата от Сандански в София
Въздушна линейка ще транспортира пострадалата от Сандански в София
Подписаха два договора за реализацията на вертикален газов коридор
Подписаха два договора за реализацията на вертикален газов коридор