НОВИНИ

Как законодателствата на различни страни по света уреждат въпроса със смяната на пола?

чака законодателствата различни страни света уреждат въпроса смяната пола
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:19, 12.11.2023
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Слушай новината

През последните години около 20 страни по света облекчиха режима по смяната на пола в документите за самоличност, констатира в свой аналитичен материал агенция Франс прес. Други държави обаче затягат правилата по този чувствителен въпрос. Ето някои примери за различни законодателни решения:

Възможността за смяната на пола в документите за самоличност все още е изключение

Според Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните само 24 страни, които членуват в ООН, разрешават на транссексуалните да сменят пола си в документите си за самоличност само и единствено въз основа на декларация за полова принадлежност.

В около 40 други страни тази промяна в личните документи може да бъде направена, но транссексуалните трябва да преминат през административни или съдебни производства, които могат да отнемат години и да включват изисквания за сдобиване с психиатрична диагноза, за подлагане на хормонална терапия, на хирургична интервенция по смяна на пола или на стерилизация.

Аржентина и Дания - пионери в половото самоопределяне

Аржентина е пионер, що се отнася до възможността човек да си смени пола единствено въз основа на декларация на полова принадлежност. В няколко латиноамерикански страни бяха приети сходни законодателства през последните години.

В Европа през 2014 г. Дания стана първата страна, дала право на полово самоопределения въз основа на декларация. Други европейски страни последваха примера ѝ, като например Малта и Ирландия през 2015 г. и Испания - тази година.

От 2017 г. Франция позволява на транссексуалните да променят пола си в документите си за самоличност, без да трябва да преминават през медицински процедури, хирургически интервенции или стерилизация, но посредством съдебна процедура.

В Шотландия парламентът прие на 22 декември 2022 г. закон, правещ възможна смяната на пола в личните документи за навършилите 16-годишна възраст, без да е нужно медицинско становище. Този закон обаче беше блокиран от Лондон - първият такъв случай от създаването на шотландския парламент през 1999 г.

Германското правителство прие през август тази година законопроект, с който се предвижда на транссексуалните да бъде разрешено да си сменят собственото име единствено въз основа на декларация за полова принадлежност, но законопроектът все още не е внесен в парламента.

Швеция и Финландия проявяват сдържаност

Няколко европейски страни, които бяха лидери, що се отнася до това да се разрешава на младите хора да си сменят пола, сега демонстрират предпазливост, отбелязва Франс прес.

В Швеция властите миналата година решиха да сложат край на възможността непълнолетни да преминават през хормонална терапия, освен в много редки случаи. Властите обосноваха решението си с аргумента, че трябва да се проявява "предпазливост", когато става дума за хора на крехка възраст.

Във Финландия бе взето сходно решение през 2020 година.

В много страни законовите възможности за полово самоопределяне намаляват

Русия прие през юли тази година закон, с който се забранява смяната на пола при транссексуалните хора - консервативно решение, взето след нахлуването на руските войски в Украйна миналата година, отбелязва АФП.

Малко по-рано, през май, Федералният шериатски съд на Пакистан, който определя дали законите съответстват на правилата на исляма, анулира няколко законови мерки от 2018 г., с които бяха дадени безпрецедентни права на транссексуалната общност. Въпреки това пакистанските власти продължават да признават съществуването на трети пол, различен от мъжкия и женския. Такава е ситуацията и в Индия и Непал.

В САЩ Арканзас стана през 2021 г. първият американски щат, който забрани достъп на непълнолетни до процедури по смяна на пола - както до хормоналните терапии, така и до хирургичните интервенции. През юни федерален съдия обяви за невалидно решението на властите на този консервативен южен щат. В същото време обаче около 20 други щати последваха примера на Арканзас, като сред тях са Флорида и Тексас.

Крачка назад от гледна точка на правата на транссексуалните бе направена и в Унгария, където от 2020 г. транссексуалните, независимо дали са преминали през хирургична интервенция или не, вече нямат възможност да си сменят пола в документите за самоличност, отбелязва Франс прес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засякоха зелена светлина в атмосферата на Марс
Засякоха зелена светлина в атмосферата на Марс
Ферарио Спасов загина при автомобилна катастрофа край село Шереметя
Ферарио Спасов загина при автомобилна катастрофа край село Шереметя