НОВИНИ

Каква е причината за авиокатастрофата в Япония?

Възможно е човешка грешка да е причина за трагедията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:45, 03.01.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
каква причината авиокатастрофата япония
Слушай новината

Причината за авиокатастрофата на летище Ханеда, при която загинаха петима души, все още не е ясна, но една от версиите за инцидента е професионална небрежност.

Според експерти успешната евакуация на всичките 379 души от борда на пътническия самолет след сблъсък с машина на бреговата охрана е истинско чудо.

Това са обгорелите останки от самолета на летища Ханеда. И днес продължават огледите на мястото на авиокатастрофата. Според японски медии една от основните версии за сблъсъка между двата самолета - пътнически и този на бреговата охрана, е човешка грешка. Ще бъдат разпитани всички, които в момента на инцидента са били на работа.

"Черната кутия на самолета на бреговата охрана е намерена. Предстои да се види дали информацията от нея ще може да се използва, защото понякога това не е възможно", заяви Такуя Фудживара, Бюро по транспортна сигурност.

Японска дисциплина и стриктно изпълняване на нарежданията на кабинния екипаж въпреки ужаса - това е допринесло за успешната евакуация на всички пътници от борда на полет 516, след като самолетът избухва в пламъци.

"Бях изплашен до смърт! Но когато успях да изляза от самолета почувствах облекчение. Имаше викове, стюардесите ни напътстваха много добре. Въпреки виковете повечето от хората останаха по местата си и чакаха. Мисля, че заради това евакуацията мина гладко", коментира Аруто Ивама.

Експертите говорят за чудо заради начина, по който е спрял самолетът след удара. Носовата му част е надолу, което допълнително е затруднило евакуацията. Отказва и оповестителната система, т.е. на екипажа му се налага да вика преди да получат магафони, с които да упътват хората.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три отбора на Рилски спортист с участие в престижен международен турнир
Три отбора на Рилски спортист с участие в престижен международен турнир
19 души са задържани заради наркотици по празниците в Пловдивско
19 души са задържани заради наркотици по празниците в Пловдивско