НОВИНИ

Какви са тревогите на европейците и кои са най-големите приоритети за бъдещите ръководители на общността?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:15, 02.06.2024
Чете се за: 06:42 мин.
Общество
Слушай новината

Високите цени и социалните неравенства вълнуват най-силно избирателите - проблеми, които вероятно ще определят изхода от Европейските избори, показват резултати от сондаж на "Евронюз". Според европейците, икономическите проблеми трябва да бъдат най-големите приоритети за бъдещите ръководители на общността. Следват социалните тревоги около запазването на пенсионните и здравноосигурителните системи.

Високата инфлация през последните две години е предшествана от свиване на икономиката заради пандемията от COVID-19 и десетилетия на слаб икономически растеж, отбелязват наблюдатели. Те справедливо казват, че при запазване на нисък икономически растеж, няма да имаме достатъчно ресурси за бърза зелена трансформация и подобряване на нашата геополитическа сигурност.

Инфлацията в Евросъюза за 12-те месеца до февруари тази година е спаднала от 9,9 на 2,8 процента, но хората все още не усещат значително подобряване в своето ежедневие. През септември миналата година една трета от европейците определят финансовото си положение като "несигурно".

"Изключително важно е държавите от Eврозоната да подкрепят промени в заплащането, които смекчават загубите на покупателна способност, особено за хората с ниски доходи. Освен това е от съществено значение държавите-членки да насърчават колективното договаряне при определянето на заплатите и да гарантират ефективно участие на социалните партньори. Често забравяме, че заплатите са много важна част от нашето вътрешно търсене. И точно това вътрешно търсене в Евросъюза остава доста вяло през последните години. Това също обяснява защо растежът ни сега е доста нисък", каза Никола Шмит, еврокомисар по работни места и социални права.

Инфлацията, високите цени на енергията, недостигът на работна ръка, нарушените снабдителни вериги са пряк резултат от огромните промени, белязали света и нашия континент през петте години след последните Европейски избори. Станахме свидетели на глобална пандемия, геополитическото напрежение и завръщането на войната в Европа.

Снимки: Canva, БТА

"Намираме се в безпрецедентен момент на глобални катаклизми, на ускоряване на големи промени и имам следното послание. Пол Валери в края на Първата световна война каза: "Вече знаем, че нашите цивилизации са смъртни". Трябва да сме наясно, че нашата Европа днес е смъртна. Тя може умре. И това зависи единствено от изборите, които правим", коментира Еманюел Макрон, президент на Франция.

Съветниците на френския лидер замислиха речта в Сорбоната като принос на страната към изработването на дневния ред на Евросъюза за следващите пет години. Този дневен ред ще бъде определен след Европейските избори, когато европейските лидери ще договарят висшите постове в общността.

Френският лидер е за по-голяма европейска интеграция в областта на отбраната, особено на фона на войната в Украйна. Според него има риск Европа да изостане икономически спрямо конкуренти, които поставят под въпрос правилата на свободната търговия. Европа трябва да си постави за цел да стане глобален лидер в областта на Изкуствения интелект, квантовите компютри, космоса, биотехнологиите и възобновяемата енергия, изтъкна Макрон.

"Защо Съединените щати се справят по-добре от Европа? Три неща отличават американската икономика. Едното е силата на иновациите и колко лесно иновациите се превръщат в бизнес развитие и после се прилагат в големи мащаби. Знаете, че в Европа има още работа за вършене за освобождаване на силата на иновациите", категорична е Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Като друго сравнително предимство на САЩ пред Европа Кристалина Георгиева посочи притока на работна ръка от чужбина и достъпа до евтина енергия.

Евросъюзът има какво да надгражда. Вече е факт системата за глобална навигация "Галилео" - европейски еквивалент на американската "Джи Пи Ес". От десетилетия блокът инвестира в самостоятелна космическа програма, разполага и със собствена ядрена енергетика. На европейска земя е и Големият адронен колайдър - най-мощният ускорител на елементарни частици в света.

В Италия вече работи "Леонардо" - четвъртият най-мощен суперкомпютър на планетата. По-малки суперкомпютри има в още няколко държави членки, включително България. Нидерландия е практически монополист в производството на машини за ултравиолетова литография - технология, с която се произвеждат микропроцесорите в цял свят.

В същото време през последните 15 години Европа преживя пет големи кризи. Климатичната създаде усещането, че светът е в опасност. Финансовата накара европейците да се запитат дали децата им ще живеят по-добре от тях. Мигрантската криза предизвика паника за идентичността, която се фокусира върху проблемите на мултикултурализма и значението на националната държава. Пандемията от ковид разкри уязвимостта на здравните ни системи в глобализирания свят. А войната в Украйна разклати илюзията, че голям конфликт няма да избухне отново на Стария континент. Общото между тези пет кризи е, че те засегнаха цяла Европа, макар и с различна интензивност, бяха приети като екзистенциални заплахи от много европейци, и освен това далече не са приключили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фиорентина победи Аталанта след лудо първо полувреме, с което сложи край на сезона в Серия А
Фиорентина победи Аталанта след лудо първо полувреме, с което сложи край на сезона в Серия А
Сент Етиен се завръща в Лига 1 от другия сезон
Сент Етиен се завръща в Лига 1 от другия сезон