НОВИНИ

Какво е състоянието на язовирите, които захранват Черноморието?

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 12.08.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Има опасност по българското Черноморие да се стигне до воден режим, подобен на този в Перник. Причината е, че водата в язовир "Камчия", откъдето се захранват Бургаска област и част от Варна, драстично намалява.

Затова се търсят алтернативни източници. За проблема алармира в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров преди дни.

Към момента в яз. "Камчия" има малко над 60 милиона кубически метра вода, която е достатъчна само за година напред, казаха от водоснабдителното дружество в Бургас. Намаленият обем се дължи предимно на липсата на валежи през последните две години. Засега опасност от безводие по Южното Черноморие обаче няма.

"Има такъв вариант Бургас и Варна да минат на частичен воден режим, но чакаме есента и зимата. Миналата година по същото време в яз. "Камчия" е имало 120 кубични метра, а днес те са 60 и няколко. Просто виждате сушата до какво води", каза Димитър Гюров, говорител на ВиК-Бургас.

Очаква се другите два язовира - "Порой" и "Ахелой", да бъдат ремонтирани и да обслужват Бургаска област. За да стане това, държавата трябва да отпусне допълнителни 60 млн. лв.

"Ще обърнем внимание главно на Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас, тъй като всяко лято там пристигат хиляди туристи от България и чужбина и така ще решим проблема с водоснабдяването", каза Димитър Гюров, говорител на ВиК - Бургас.

Според заявените количества през август Варна ще получи от язовир „Камчия" над 3 милиона кубика вода, а Бургас - 5 милиона. За да има достатъчно вода за Южното Черноморие, водоподаването към Варна трябва да се ограничи, смята министър Емил Димитров. За тази цел обаче, трябва да се включи язовир „Цонево", който засега се използва за промишлени нужди и напояване на земеделски земи.

Наличният обем на язовир „Цонево" е близо 125 милиона кубика вода, при общ обем от 330 милиона. Според официалните данни, най-големият язовир във Варненска област е пълен едва на 38% от капацитета си.

"Тя водата постоянно се понижава към днешна дата, защото няма валежи. Някъде на месец около 3 милиона кубика вода ние даваме на девненските заводи", каза Ведат Сакаллъ, управител на „Напоителни системи" - клон „Черно море".

От „Напоителни системи" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода до помпена станция на ВиК-Варна, за захранването на града. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо да се изгради пречиствателна станция.

"От тук нататък обаче решава МОСВ какво количество вода за питейни нужди трябва да дадем, а ВиК трябва да реши какъв тип пречиствателна станция да се изгради, за да може евентуално да се дава вода за питейни нужди на град Варна. В момента има към 100 милиона кубика вода, които могат да бъдат ползвани", каза Ведат Сакаллъ, управител на „Напоителни системи" - клон „Черно море".

При изграждане на пречиствателна станция язовир „Цонево" със сегашните запаси може да захранва Варна за близо две години. За да не се стигне до воден режим, надеждата на всички е да има повече дъждове през есента и сняг през зимата.

Автори: Петър Дойкински, Eлеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млада жена е с опасност за живота, приемала е хранителни добавки
Млада жена е с опасност за живота, приемала е хранителни добавки
Здравният министър: Огнището в спешната помощ в Пазарджик е контролирано
Здравният министър: Огнището в спешната помощ в Пазарджик е контролирано