Какво ще бъде времето до 15 декември

от БНТ
21:44, 30.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
времето декември

Студено и ветровито ще бъде в първия ден от последния месец на годината, но облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява, над по-голямата част от страната до предимно слънчево време. В сряда вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина ще е от изток-североизток, до умерен.

Сутрешните температури ще се понижат още и в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, ще паднат до около минус 10° - минус 12°, в останалата част от страната ще бъдат между минус 8° и минус 3°, по Черноморието - около нулата. Над Северна България облачността ще бъде значителна и на отделни места в североизточните райони ще прехвърча сняг, докато над по-голямата част от Южна ще бъде предимно слънчево. По-късно през деня от югозапад ще започне ново увеличение на облачността, все още без валежи. Дневните температури ще са между 0° и 5°, в отделни райони на Северна България - малко под нулата.

През следващите дни от юг-югозапад ще се пренася по-топъл въздух и температурите ще се повишават, първо дневните и по-съществено в източната половина от страната, където вятърът временно ще бъде от юг-югоизток и там в петък и през почивните дни се очакват максимални стойности до 15°-17°.

Облачността ще бъде предимно значителна и на отделни места, главно в Южна България, ще превалява дъжд. Около 7-8 декември ще се задържи сравнително топло за сезона. По-голяма е вероятността за валежи от дъжд в Югозападна България. Условия за дъжд ще има и през следващите дни, а към 11-13 декември има вероятност и за понижение на температурите и на места, главно в Предбалкана и по високите полета в Западна България, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През последните дни от прогностичния период вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите слабо ще се повишат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още една компания ще поиска от ЕС и САЩ разрешение за използване на ваксина срещу COVID-19
Още една компания ще поиска от ЕС и САЩ разрешение за използване на ваксина срещу COVID-19
Втори мандат за акад. Юлиан Ревалски като председател на БАН
Втори мандат за акад. Юлиан Ревалски като председател на БАН