Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Калин Стоянов: Няма индикации за бежанска вълна към България заради войната в Газа

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:59, 15.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
калин стоянов индикации бежанска вълна българия заради войната газа
Снимка: БТА
Слушай новината

Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България, заради войната в ивицата Газа. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в пленарната зала по време на разискванията по внесения втори вот на недоверие срещу кабинета.

"Ако през пролетта, началото на лятото, имахме по около 1500 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, в резултат на нашите действия, с 30% засилване на охраната, в резултат на интензивния диалог с турската страна, през последните два месеца – септември и октомври, които по принцип са най-силни във връзка с нелегалната миграция през предходните години, ние имаме не повече от 300, до 400, незаконни опита за преминаване на българо-турската граница", посочи Стоянов.

По думите му от началото на годината до ноември 2023 г. има 174 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница.

"На вход са задържани 1430 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022 г., а на изход - 2246 лица или 45% намаление спрямо същия период на миналата година", добави министърът.

Относно построената ограда на българо-турската граница, Стоянов каза, че се извършват много възстановителни работи по съоръжението, след като бяха отпуснати средства с постановление на Министерски съвет. Той отбеляза, че в резултат на проливните дъждове и бедственото положение в Странджа и Резово през септември са нанесени щети.

"Съоръжението е компрометирано в 19 участъка. Ежедневно оградата бива компрометирана при опити за преодоляването ѝ и бива възстановявана от "Гранична полиция". Изготвен е доклад и с постановление на Министерски съвет са отпуснати пет милиона лева. За една част от сумата, с решение на Министерски съвет, служителите от българската армия извършват леките ремонти, за тежките дейности е обявена обществена поръчка. Изискването всеки път да се обявява поръчка по Закона за обществените поръчки затруднява бързото отстраняване на нанесените щети", каза още Стоянов.

По отношение на твърдението за неназначени 1200 служители в "Гранична полиция", Стоянов каза, че от формирането на настоящото правителство МВР работи и не е спирало да работи в посока подобряване на ресурса на капацитет на Дирекция „Гранична полиция“.

"В Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик преди няколко дни завърши випуск със 108 курсанти, а други 128 продължават обучението си в центъра и те ще постъпят на работа през април следващата година", добави той.

"В момента е обявен най-големият до момента конкурс в МВР за назначаване на 217 гранични полицаи, който е придружен с широка разяснителна кампания", обясни Стоянов.

По думите му вече има подадени около 600 молби на кандидати. Той обясни, че с усвояването на тези бройки, съставът ще бъде окомплектован до 95%.

Стоянов каза, че към момента назначаваното на коментираната бройка е юридически невъзможно, и заяви, че след окомплектоване на състава, ще инициират промяна на параграф 16 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за администрацията, с който е установена забраната за увеличаване на общата численост на персонала на администрацията и изпълнителната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото болнично вертолетно летище у нас започва работа край Панагюрище (Снимки)
Първото болнично вертолетно летище у нас започва работа край Панагюрище (Снимки)
Янаки Милев започна с двусетова победа на тенис турнир в Турция
Янаки Милев започна с двусетова победа на тенис турнир в Турция