НОВИНИ

КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ

Николай Минков
от Николай Минков
10:05, 28.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда внесеното от "Булгаргаз" предложение за намаляване цената на синьото гориво с 30% от 1 октомври. Цената на газа през септември е 353 лв. за мегават час. С поисканото понижение се предвижда тя да падне до 247 лв. за мегават час.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева мотивира предложеното поевтиняване с факта, че от първи октомври се очаква да заработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Според нея случващото се със Северен поток няма да се отрази на доставките у нас.

"Благодаря на КЕВР за усилията, и на служебното правителство, успешно да стартира интерконекторът на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лв.", заяви Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че се пречупва историческият тренд на постоянно повишение на цената на синьото гориво п рез последните няколко месеца.

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа, че 250 лв. на мегават час беше прагът, който българската индустиря и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ, за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци.", каза Иванов.

"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034 г.

След обявените 4 търга за доставка на втечнен газ, днес "Булгаргаз" ще обяви и търг за доставка на тръбен газ, отбеляза Златева. Тя е оптимист за още по-ниска цена на синьото гориво за ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистите на Шумен записаха първия си успех в предсезонните мачове
Баскетболистите на Шумен записаха първия си успех в предсезонните мачове
Брюксел: Течовете по "Северен поток" са саботаж
Брюксел: Течовете по "Северен поток" са саботаж