НОВИНИ

Киев отрече руските твърдения, че готви атаки с "мръсна бомба"

киев отрече руските твърдения готви атаки мръсна бомба
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Европа
Слушай новината

Украйна категорично отхвърли обвиненията на Москва, че се готви да използва "мръсна бомба". Украинският президент заяви, че само Русия е способна да използва ядрени оръжия в Европа. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е направил коментара за "мръсната бомба" в телефонен разговор с британския си колега. Освен с него, вчера Шойгу е разговарял по телефона и с военните министри на Съединените щати, Франция и Турция.

Украйна да използва "мръсна бомба" на своя територия и срещу своя народ - в Киев определиха твърденията на Сергей Шойгу като „абсурдни и опасни“. Руският министър на отбраната не е дал доказателства за твърденията си.

"Ако Русия твърди, че Украйна подготвя нещо, това означава едно: Русия вече го е подготвила. Смятам, че сега светът трябва да реагира възможно най-сурово", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Мръсната бомба" се изработва от конвенционални експлозиви, като динамит, съчетани с радиоактивни материали. В телефонните разговори с военните министри на САЩ, Великобритания, Франция и Турция, Шойгу е предупредил за „неконтролируема ескалация“ на войната.

"Когато руският министър на отбраната организира телефонна въртележка и звъни на външни министри с приказки за така наречената „мръсна” ядрена бомба, всеки разбира точно за какво става дума. Разбира кой е източникът на всичко мръсно, което може да се измисли в тази война", допълни Зеленски.

Той призова международната общност за обединен отговор срещу Русия. В съвместно изявление Съединените щати, Великобритания и Франция отхвърлиха твърденията на руския министър на отбраната и предупредиха Москва да не използва какъвто и да е претекст за ескалация на конфликта.

Според източници от украинското разузнаване, цитирани от Би Би Си, Русия се готви за настъпление в района на Херсон. През последните седмици украинските сили напредват много бързо в района и успяха да си върнат контрола над много селища. Вчера назначените от Москва местни власти призоваха всички жители на града незабавно да го напуснат.

Има съобщения, че е започнало транспортиране на пациенти от селищата край Херсон на отсрещния бряг на Днепър. Източници от британското министерство на отбраната съобщават, че руските части са завършили изграждането на понтонен мост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентски избори в Словения: бившият външен министър може да бъде избран за президент
Президентски избори в Словения: бившият външен министър може да бъде избран за президент
Лекарят на годината - проф. Иво Петров: Човешкият живот е най-голямото богатство на нацията
Лекарят на годината - проф. Иво Петров: Човешкият живот е най-голямото богатство на нацията