Кипър премахна безплатните тестове за COVID-19

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:45, 01.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
държавата обсъжда дали плаща covid тестовете чуждите туристи
Слушай новината

От днес властите в Кипър премахват масовото безплатно тестване за коронавирус, за да подтикнат пората да се ваксинират срещу COVID-19.

В същото време от днес се увеличава броят на местата, достъпът до които ще става само с "пропуск за сигурност".

Бързите тестове, които досега Министерството на здравеопазването предоставяше безплатно, вече стават платени, като минималната цена за тях е 10 евро. Досега правителството е платило 26 милиона евро за бързи тестове.

През последните две седмици в Кипър бяха направени 885 000 бързи тестове, колкото е и населението на страната. През последния "безплатен" ден вчера бяха направени повече от 94 000 бързи теста.

"Държавата е осигурила безплатни ваксини за всички граждани и след като имат възможност да се ваксинират, бързи тестове няма да са им необходими. Тъй като неваксинираните сами решават дали да се ваксинират или не, смятам, че са длъжни да си плащат за бързите тестове", каза здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Сега неваксинираните ще трябва да плащат за тестове два пъти седмично, за да получат така наречения "SafePass". От днес сертификатът, потвърждаващ направена ваксинация, преболедуван COVID или отрицателен тест за коронавирус, е задължителен за влизане във всички закрити пространства и на открито, където може да се съберат повече от 10 души.

Безплатни остават тестовете само за шест групи от населението, към които спадат малолетните лица или хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българите преоткриха родното Черноморие - увеличение на туристите
Българите преоткриха родното Черноморие - увеличение на туристите
С 15% се повишава цената на природния газ през август
С 15% се повишава цената на природния газ през август