НОВИНИ

Климатичната конференция в Дубай - къде изчезнаха големите протести?

Форумът протича без шум пред залата

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:08, 04.12.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
конференция за климата Дубай протести
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Десетина души, които издигат плакати с искане за климатична справедливост. И много повече репортери с камери и фотоапарати, които снимат подобието на протест в строго определената за демонстрации зона на КОП28 в Дубай.

Гледката предизвиква носталгия по отминалите климатични форуми. Логично възниква въпросът къде изчезнаха хилядите протестиращи по улиците на Париж по време на конференцията за климата преди осем години?

Къде остана еуфорията от КОП15 в Копенхаген през 2009 година с огромните и шарени тълпи с хора от цял свят и всевъзможни неправителствени сдружения, които скандираха своите искания или очакваха със затаен дъх глобалното климатично споразумение, въпреки че то не беше постигнато?

Липсата на масови демонстрации и улични шествия в Дубай не предизвиква учудване. Дори и рехавите статични протести там се възприемат като някакъв пробив. В ОАЕ федерация от седем емирства под ръководството на владетеля на Абу Даби, политическите партии и профсъюзите са забранени.

Цялата власт е в ръцете на наследствения владетел на всяко емирство. Действащите закони строго ограничават свободата на словото, а почти всички големи медии са или държавни, или свързани с държавата.

Преди КОП28 обаче ООН и ОАЕ се споразумяха, че ще бъде допусната свобода на изразяване. И въпреки че броят на участниците в климатичния форум е рекордно висок - този на демонстрантите и представителите на неправителствени организации е критично малък.

Самите мерки за сигурност в емирството не предполагат организирането на зрелищни протестни акции и многохилядни шествия. "В момента, в който участниците в КОП28 кацнаха в Дубай, ги посрещнаха хиляди охранителни камери, каквито имаше на обществени места и вътре в сградите", споделят пратеници на "Хюман райтс уоч". Според тях освен че са подсигурили масово наблюдение властите следят неотлъчно и всеки отделен участник в срещата.

На фона на този контрол журналистическият въпрос, който днес постави под натиск председателя на конференцията Султан ал Джабер, може да бъде наречен истинско геройство. Домакинът на събитието, който е и изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби, беше принуден да се оправдава заради разкрит от британския вестник "Гардиън" негов коментар, че "няма наука" в твърденията, според които отказът от изкопаеми горива ще постигне целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C.

Снимки: БГНЕС

Ал Джабер, който е инженер и икономист, обясни че мнението му е изтълкувано погрешно и нарече това пореден опит за подкопаване на работата на КОП28.

Конференцията на ООН за климата продължава до 12 декември, а обвързващите ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне по традиция се очаква да бъдат дискутирани до последния момент на форума.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U15 надви и домакина Кипър, за да триумфира в Турнира за развитие на УЕФА
България U15 надви и домакина Кипър, за да триумфира в Турнира за развитие на УЕФА
Нефтохимик 2010 отмъкна и Розалин Пенчев от Хебър
Нефтохимик 2010 отмъкна и Розалин Пенчев от Хебър