НОВИНИ

Кметът на Лондон бе преизбран за трети мандат

Садик Хан - кмет на Лондон
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:54, 04.05.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Кметът на Лондон, лейбъристът Садик Хан, бе преизбран, предаде Ройтерс.

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес. Те показват, че кметът на британската столица, който е представител на основната опозиционна сила в страната - Лейбъристката партия, е получил 43,8 процента от гласовете, а кандидатката на управляващите консерватори Сюзан Хол остава втора с 33 на сто.

Победата на Садик Хан, който спечели рекорден, трети пореден четиригодишен мандат на поста, бе очаквана въпреки известното обществено недоволство заради вълната от нападения с нож и таксуването на по-старите замърсяващи автомобили при влизането им в зона в центъра на града. Тя затвърждава доминацията на лейбъристите над консерваторите преди парламентарните избори в Обединеното кралство по-късно тази година, отбелязва Ройтерс.

Основната опозиционна сила спечели в четвъртък в още няколко ключови района, нанасяйки тежък удар на премиера Риши Сунак.

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че лейбъристите ще спечелят следващите избори за Камарата на общините и техният лидер Киър Стармър ще стане министър-председател, слагайки край на започналото преди 14 години управление на консерваторите.

53-годишният Хан, който e от пакистански произход, стана през 2016 г. първият кмет мюсюлманин на Лондон. По време на предизборната кампания той обеща да построи повече социални жилища и да работи с евентуалното бъдещо правителство на своята партия за увеличаване на капацитета на полицията, посочва Ройтерс.

"Бяха трудни няколко месеца, бяхме изправени пред кампания на непрестанен негативизъм", заяви кметът на британската столица след обявяването на резултатите. Той отбеляза, че "през последните осем години Лондон плува срещу течението на правителството на (консерваторите), и сега, с една Лейбъристка партия, която отново е готова да управлява под ръководството на Киър Стармър, е време Риши Сунак да даде на обществото избор".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските джудисти спечелиха два медала на Европейската купа за младежи в Риека
Българските джудисти спечелиха два медала на Европейската купа за младежи в Риека
България зае второто място в отборната надпревара при девойките на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку
България зае второто място в отборната надпревара при девойките на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку