НОВИНИ

Комисия оглежда крепостите от Римско време в Русенско, подготвя включването им в списъка на ЮНЕСКО

комисия оглежда крепостите римско време русенско подготвя включването списъка юнеско
bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 10.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Регионални

Комисията, която работи по кандидатурата за включване в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО на Римското наследство по Долен Дунав, посети Русе и региона и описа античните археологически обекти. Тя e водена от доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН.

Обходите се правят и с участието на археолози от Регионалния исторически музей в Русе. Ръководеният от доц. Вагалински екип е осигурил средства от Министерството на културата за почистване на някогашните римски територии, за да могат през есента те да бъдат заснети.

Така ще се обновят досиетата на всеки един от обектите, които ще се приложат към цялостната документация при кандидатстване за включването в списъка на ЮНЕСКО.

Обектите от римско време, които са включени в кандидатурата от българска страна, са 32 и обхващат 471 километра по Дунав. Те са добре запазени, имат изградена инфраструктура и са разнообразни.

В русенско това са Римската крепост „Сексагинта Приста“, и останалите „Ятрус“ при Кривина, „Скаидава“ при Батин, „Тримамиум“ при Мечка, „Медиолана“ при Пиргово, „Тегра“ при Мартен и „Апиария“ при Ряхово. Всички те ще бъдат включени в една обща кандидатура, заедно с антични територии по Долен Дунав в Сърбия, Румъния и Хърватска. Документацията трябва да бъде окомплектована през 2021 година и да се внесе в ЮНЕСКО.

Очаква се до 2023 година процесът окончателно да приключи.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известно е името на човека, убил бившия премиер на Швеция през 1986
Известно е името на човека, убил бившия премиер на Швеция през 1986
Гръмотевична буря с градушка удари Ловеч
Гръмотевична буря с градушка удари Ловеч