НОВИНИ

Конфликт на интереси: Евродепутати с милиони евро от допълнителни занимания

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 06.05.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
евробарометър половината българи биха гласували изборите европейски парламент
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Един на всеки четирима евродепутати има странични доходи, извън заплатата му като член на Европейския парламент. Общо допълнителните доходи на евродепутатите възлизат на повече от 8,6 милиона евро годишно. Това показват данни и анализ на “Трансперанси интернешънъл”.

“Трансперанси” припомня, че евродепутатското възнаграждение възлиза на около 120 000 евро годишно, без да се вземат предвид някои допълнителни надбавки. Въпреки високите възнаградения, голяма част от членовете на ЕП заработват допълнително, понякога в конфликт на интереси. Според организацията трябва да бъде забранено на евродепутатите да работят допълнително, защото това размина границите между личните интереси и политически приоритети. В някои случаи те печелят повече от външни дейности, отколкото от евродепутатската си заплата и участват в управителни съвети на корпорации, които са тясно свързани с ежедневната им работа в ЕП.

След Катаргейт миналата година ЕП затегна правилата си за прозрачност и деклариране на доходите, но според “Трансперанси” те все още не са достатъчно строги, за да се избегне конфликт на интереси.

Начело на списъка с евродепутати, които имат огромни допълнителни доходи е евродепутатът от Литва Виктор Успаскич, който декларира 3 000 000 евро годишно, работейки за компания, наречена "Едвервита". Според медийни публикации компанията действа има търговски обекти и действа и в Русия.

Евродепутатът от Германия Моника Холмайер печели около 75 000 евро годишно за работата си в германска енергийна компания, а сънародникът ѝ Аксел Вос получава 54 000 евро като съветник по защита на данните в "Дойче телеком" и от адвокатска кантора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти в Украйна и извън
Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти в Украйна и извън
Унион Берлин се раздели с треньора Ненад Биелица
Унион Берлин се раздели с треньора Ненад Биелица