НОВИНИ

Конспиративни теории заливат социалните мрежи след опустошителния трус в Турция и Сирия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:08, 17.02.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Изфабрикувани съобщения на световни лидери, клипове с необичайни светлини в небето и използване на научни технологии за природни катаклизми представят различни версии за земетресението.

След земетресението в Турция и Сирия в социалните мрежи се появяват клипове с необичайни светлини в небето. Всички материали застъпват една теза - природното бедствие е предизвикано умишлено от глобалистите, САЩ или НАТО. За целта е използвана добре позната конспиративна теория за машина, която може да предизвиква природни катаклизми, а именно американската система ХААРП.

"Внушението е, че това е своеобразно наказание на Турция, тъй като Ердоган отказва да даде зелена светлина за влизането на Швеция и Финландия в НАТО", заяви Георги Марчев от Фактчек България.

Кадрите всъщност се оказват компилация от различни видеа, заснели сеизмични светлини при различни земетресения по света. Явлението е обект на изследване от науката, но не винаги се проявява. ХААРП е реално съществувала научноизследователска програма на САЩ за изследване на полярното сияние, прекратена през 2014 г. За да подсилят материалите си след труса авторите изфабрикуват съобщения като използват имената на световни лидери като Путин, Ердоган и Орбан.

"В дъното на конспиративните теории стоят я правителствата на великите държави, някакъв друг герой скрит в някаква тайна стаичка и встрани от обществото", заяви д-р Пламен Атанасов - комуникационен експерт.

"В дъното им винаги стоят някакви повтарящи се типажи. Може да говорим за повтаряемост и дори стеретипност", заяви д-р Пламен Атанасов - комуникационен експерт.

Проверката за истинността на фактите е установила, че едното видео, на което се виждат сеизмични светлини, е заснето миналата есен при друго земетресение в Турция. При второто видео не е открит първоизточникът.

"Източник на невярната информация за ХААРП не може да изясним дали е централизиран. Със сигурност пропагандните канали, където се разпространява невярна информация за войната в Украйна, за ковид, също бяха място, където се откриваше тази информация. На практика аудиторията, която поглъща и разпространява конспиративните теории по силата на своя страх на практика е една голяма част от човечеството", заяви Георги Марчев .

Проверка на платформата Фактчек е установила, че подобни конспиративни теории се разпространяват в Индонезия, Балканите и цяла Европа. В България статиите се появяват на определен сайт или така наречената ,,гъба" след това лавионообразно започват да се разпространяват във Фейсбук групи и страници, свързани със сайта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходец е загинал след удар от кола в Банкя, шофьорът е избягал
Пешеходец е загинал след удар от кола в Банкя, шофьорът е избягал
Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните
Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните