НОВИНИ

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността: Путин скъса с цивилизацията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:52, 17.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Политици, висши военни и дипломати от цял свят се събраха днес в Мюнхен за традиционната годишна конференция по сигурността. Форумът е доминиран от войната в Украйна, като Русия не е поканена. Ще бъдат изслушани обаче украински представители. В дискусиите, които съвпадат с една година от началото на инвазията, участват повече от 40 държавни глави и 60 министри. Българската делегация е водена от президента Румен Радев. В нея влизат вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Войната в Украйна поднови дебата за собствени отбранителни способности на Европа, зависимостта й от Съединените щати в сферата на сигурността и военните разходи на националните правителства. Мюнхенската конференция често е барометър за отношенията между Русия и Запада.

"Владимир Путин скъса с цивилизацията. За първи път след Втората световна война в Европа една страна отрича правото на съществуване на друга и започна пълномащабна война", заяви Кристоф Хойсген - председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволи войната в Европа да се приема като нормално явление, заяви президентът Румен Радев.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир. Затова е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез дипломатически средства", заяви Румен Радев.

Мотото на конференцията "Изграждане на мир чрез диалог" очертава пътя, по който трябва да поемат Украйна и Русия, както и Европа и светът, посочи държавният глава.

"Войната вече се е превърнала в глобален икономически сблъсък и е навлязла във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни. Всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти превръщат в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави", допълни Радев.

В обръщение към форума украинският лидер Зеленски призова за ускорени оръжейни доставки за страната му.

"Отлагането винаги е било и остава грешка. Докато ние обсъждаме как да укрепим нашата отбрана със съвременни танкове, Кремъл обмисля начини да задуши Молдова", заяви Зеленски.

Сред участниците в днешните дискусии са германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, които подкрепиха оказването на военна помощ за Украйна. Френският лидер посочи, че само успешна украинска контраофанзива ще създаде условия за надеждни преговори.

"Трябва да засилим нашата подкрепа за съпротивата на украинския народ и неговата армия и да им помогнем да започнат контраофанзива. Само тя може да позволи надеждни преговори, определяни от Украйна, нейните власти и нейния народ", заяви Еманюел Макрон - президент на Франция.

"Важно е всеки, който може, да достави бойни танкове на Украйна, да го направи сега", заяви Олаф Шолц.

Във форума участва рекордно голяма американска делегация, в която влизат вицепрезидентът Камала Харис, държавният секретар и една трета от американските сенатори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп е уверен, че Ван Дай може да се завърне в игра срещу Нюкасъл
Клоп е уверен, че Ван Дай може да се завърне в игра срещу Нюкасъл
Националното следствие поема разследването за смъртта на мигрантите
Националното следствие поема разследването за смъртта на мигрантите