НОВИНИ

Контролът на МВР върху незаконно притежаваните оръжия е занижен, смята доц. Милен Иванов

контролът мвр незаконно притежаваните оръжия занижен смята доц милен иванов
bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 06.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от престъпленията, които се извършват в България, са с незаконно притежавано оръжие, за съжаление обаче контролът на МВР за издирването на такива оръжия от години е неглижиран. Това заяви в "Денят започва" доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

"Политиката на МВР като цяло по отношение на оперативно издирвателната дейност е пасивна. От 2006 година има силно неглижиране на този вид полицейска дейност", категоричен е доц. Иванов.

Според доц. Иванов българинът има афинитет към огнестрелните оръжия.

"Основните инциденти, които стават, са с незаконно притежавано оръжие. Ние сме уникални в Европа, защото се намираме на кръстопът. Около нас през годините се случиха много локални конфликти, а когато има такива, винаги има трафик на оръжие във всички посоки. Голяма част от тези оръжия остават в България. Освен това в страната ни има производство на огнестрелни оръжия и оттам също изтичат части и механизми, които после се превръщат в незаконни самоделни оръжия със същата поразяваща способност, както и фабрично произведените", обясни бившият заместник-ректор.

"Конвенционалната престъпност, също известна като битова престъпност, е до голяма степен свързана с нивото на образованост на голяма част от населението. Образователните институции би трябвало да предлагат полезен за държавата модел на поведение във всяка една ситуация. Когато това не се случва, тези които извършват такива престъпления, те следват модела, който виждат по телевизията, в интернет, на кино и т.н.", обобщи бившият заместник-ректор.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как България да повиши функционалната грамотност на учениците си - вижте съветите на PISA
Как България да повиши функционалната грамотност на учениците си - вижте съветите на PISA
Депутатите се скараха преди да започнат работа по същество
Депутатите се скараха преди да започнат работа по същество