НОВИНИ

Корабът "Царевна" все още не може да напусне Мариупол

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 27.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Корабът "Царевна", който е блокиран в Мариупол от 21 февруари, все още не може да напусне пристанището заради два потопени крана. В момента на борда има трима българи, сред които капитанът на кораба, и двама украински моряци. Те обаче не са достатъчни и няма как да изведат плавателния съд от порта.

Русия обяви, че акваторията на пристанище Мариупол е разминирана и осигуряват коридори за изтегляне на блокираните кораби там.

Руските официални власти не са установили контакт с посолството на България в Москва. Това, което знаем към момента е, че руската страна е информирала Световната морска организация, че осигуряват исканите от началото сини коридори, заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи.

От Министерството на външните работи са се свързали с корабоственика на "Царевна", за да осигури нужния екипаж за напускане на пристанището.

Знаете, че преди време бяха евакуирани 14 моряци, има пет в момента. Така че, ще бъде още екипаж, за да бъде изведен кораба, допълни Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Според корабособственика Даниел Стефанов, моряците са направили частичен ремонт на кораба и при първа възможност той може да отплава. Необходимо е обаче екипажът да бъде попълнен с още 10 моряци.

Може би следващата седмица корабът ще излезе от пристанището, но основно държим връзка с корабособственика, заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи.

В същото време Украйна твърди, че руските военни са "разпръснали" стотици мини, които плават във водите край Украйна, България и Турция.

Според прессекретаря на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук - в морската зона на Украйна има между 400 и 600 мини, които при бури се откъсват от котвите си. Братчук посочва още, че с изявленията си за хуманитарни коридори Русия си създава "информационно алиби", за да обвини Украйна в създаването на продоволствена криза.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят с насилие над дете: Приемната майка отрича всички обвинения, отправени към нея
Случаят с насилие над дете: Приемната майка отрича всички обвинения, отправени към нея
Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?
Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?