НОВИНИ

Костинбродската афера с бюлетини - между митовете, реалността и поуките

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:21, 27.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
бюлетините местния вот пристигнаха русе снимки видео
Слушай новината

11 май 2013 г. - ден за размисъл преди насрочените за 12 май предсрочни парламентарни избори. Около обяд новинарските емисии на тогавашната частна ТВ7 започват да излъчват на живо от печатница "Мултипринт" в Костинброд.

Екипът на медията, предвождан от Николай Бареков, твърди, че в печатницата са отпечатани над 400 000 бюлетини повече за гласуване на следващия ден. На журналистическите разкрития реагира Мая Манолова, която подава сигнал за "аферата" в ДАНС.

Служители на Агенцията и прокурори, предвождани от тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев, влизат в печатницата и след обиски на помещенията обявяват пред медиите, че са открили 400 000 бюлетини повече от заявените за печат и с тях се подготвя манипулация на вота.

Началото на разследването е шумно, бюлетините са иззети и дори няколко дни по-късно прокуратурата ги показа на медиите. Обвинения за "аферата" тогава бяха повдигнати на Росен Желязков, по това време главен секретар на служебния кабинет. Според прокуратурата Желязков не е упражнил контрол върху печатницата, спечелила обществената поръчка за печат на голяма част от изборните книжа.

Впоследствие тезата на прокуратурата е отхвърлена от Софийския градски съд по всички точки. Съдът приема за доказано, че намерените бюлетини не могат да бъдат използвани за изборна измама. Росен Желязков е напълно оправдан.

Прокуратурата не обжалва решението на съда. Така съдът потвърждава тезата на печатницата от деня преди вота, че намерените бюлетини са брак по време на печата, а не предвидени за гласуване.

От "Мултипринт " тогава обясняват голямата бройка с това, че има бюлетини, които са брак от самия печат, както и други, които са брак от рязането, заради нестандартния формат. В резултат на "аферата" депутатите приемат поредните промени в Изборния кодекс, които казват, че бюлетините се печатат само в печатницата на БНБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева се класира за втори пореден полуфинал на турнири за жени
Росица Денчева се класира за втори пореден полуфинал на турнири за жени
Славия се наложи над Крумовград след завръщането на Златомир Загорчич
Славия се наложи над Крумовград след завръщането на Златомир Загорчич