НОВИНИ

Ковачевски: Необходим ни е нацонален консенус за промените в Конституцията и членството в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:38, 06.08.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
ковачевски рсм тръгнала правилния път отношенията българия гърция
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова за "национален и обществен консенсус за да се изпълни стратегическата цел на РСМ - членство в ЕС".

По отношение на промените в Конституцията, които са част от Преговорната рамка и условие за провеждането на втората междуправителствена конференция, което означава и започване на преговори за членство, Ковачевски смята, че "депутатите в момента имат много -важна работа от това да водят предизборна кампания и да правят сметки за министерски и директорски кресла".

"Сега бих казал, те имат най-важната задача - това означава да подсигурят европейско бъдеще и перспектива за страната, за гражданите, които са им дали мандат. Не само правителството, не само опозицията, а цялото общество трябва да обедини сили за евроинтеграцията на Северна Македония. Необходим ни е национален и общестнвен консунсус за окончателното постигане на стратегическата цел - РСМ да стане член на ЕС", каза Ковачевски в интервю пред държавната агенция МИА.

На 18 август, когато ще се проведе първото заседание в парламента за промените в Конституцията, Ковачевски очаква "откровен, качествен и смислен парламентарен дебат, където ще бъдат изнесени всички аргументи, с цел всички заедно да достигнат до едно надпартийно решение, което ще се демонстрира сериозност и отговорност, в един труден момент, който едва ли ще се повтори".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Илиева и Ивайло Воденов – тандемът, който впечатлява света на фехтовката
Йоана Илиева и Ивайло Воденов – тандемът, който впечатлява света на фехтовката
Николай Иванов в предаването "Зала на славата"
Николай Иванов в предаването "Зала на славата"