НОВИНИ

Ковачевски: Няма да има по-добър договор, няма да има по-добра преговорна рамка

Александър Марков
от Александър Марков
12:54, 25.07.2023
Чете се за: 05:05 мин.
По света
ковачевски добър договор добра преговорна рамка
Слушай новината

Няма да има по-добър договор, няма да има по-добра преговорна рамка. Това заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски пред депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Събранието на страната. Ковачевски аргументира предложението на правителството за започване на процедурата по промени в Конституцията. Той допълни, че невъзможността за по-добър договор и преговорна рамка е ясно заявено не от правителството, а от ЕС. Обясни, че добросъседските отношения са дял от всички преговорни процеси, тъй като добросъседството е в интерес на Съюза заради стабилността и икономическото развитие, а напредъкът на държавите-кандидатки се оценява и според провежданите реформи, и според добросъседските отношения.

"Европейските представители без задръжка предупреждават, че има риск от отделянето на Република Северна Македония от Албания в преговорния процес, ако преди края на годината не бъдат приети конституционните промени. Това означава, че конституционните промени не са ничий диктат или едностранно предложение, а са дял от преговорната рамка на държавата с ЕС. Това ясно го обясниха и представителите на Германия, Франция и Полша при посещението си миналата седмица в Скопие и всички останали, които ни посетиха в предходните месеци", заяви Ковачевски.

Той отговори на аргументите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, без чийто депутати промяната на Конституцията не може да започне и да приключи и която твърди, че те се налагат под "български диктат".

Ковачевски припомни и предупрежденията от стратегическите партньори на РСМ.

"От ЕС предупрежденията са, че ако конституционните промени не бъдат приети, преговорният процес ще спре, другите държави ще напредват към ЕС, а нашето членство ще бъде отложено. В този дух е и недвусмислената подкрепа, която имаме от нашите стратегически партньори от САЩ - за членството ни в ЕС. САЩ държат всички страни в региона да вървят напред по пътя към европейската интеграция", обясни още Ковачевски.

Той допълни, че заявените опасности от опозицията през изминалата година след приемането на т. нар. "френско предложение" и свикването на Първата междуправителствена конференция не са се сбъднали:

"Изминалата година от опозиционните политически партии се чуваха гласове за катастрофи, апокалипсис и провал. И нищо от това не се случи. Нямаше асимилация, нямаше българизация, нямаше нищо от това и затова ви призовавам да не се мисли само за лични кариери и позиции. Да не се плаши народа с измислени сценарии. Да не се сънуват някои минали времена и да не се предизвикват нови несполуки."

Ковачевски обясни промените, които са три: в преамбюла на основния закон и в членовете 49 и 78. Промените на практика предвиждат добавянето на шест етнически общности към останалите народности в страната: български, хърватски, словенски, египетски, еврейски и черногорски народи.

"След 17 години кандидатски статус през юли миналата година започнахме преговорите с вземането на мъдро политическо решение, което даде възможност да започнем скрининг процеса с ЕС. Процесът се развива успешно. Пир това македонският език и идентичност са опазени и защитени в преговорната рамка. Подписан е първият договор с ЕК за управление на границите с агенция ФРОНТЕКС на македонски език без звездички и бележки под линия, равноправно с другите официални езици на ЕС, македонският език го закрепихме и зазидахме в европейското законодателство", успокои той.

Миналата година с посредничеството на Франция беше постигнато т. нар. "френско предложение", в рамките на което двустранните протоколи между Скопие и София станаха част от преговорната рамка на Скопие с ЕС. Някои от условията в преговорната рамка са вписването на българите в Конституцията като условие за започване на същинските преговори и още няколко десетки условия, обвързани със срокове, за промяна на учебните програми по история, реабилитиране на жертвите на югославския комунистически режим, отварянето на архивите на секретните югославски служби в Македония УДБА, както и общи чествания на личности и събития от общата ни история.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец обяви мерките за сигурност преди домакинството на Олимпия Любляна в сряда вечер
Лудогорец обяви мерките за сигурност преди домакинството на Олимпия Любляна в сряда вечер
На всеки 4 дни голяма компания в България губи крупни суми заради киберпрестъпление
На всеки 4 дни голяма компания в България губи крупни суми заради киберпрестъпление