НОВИНИ

КПП-та в Алмати и Нур Султан, президентът Токаев разговаря с Путин

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:52, 08.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Над 4200 души са задържани в Казахстан, където продължава анатитерористичната операция. Сред арестуваните има и чуждестранни граждани, обяви казахстанското вътрешно министерство.

Обстановката в страната е по-спокойна, но напрежението остава. Към този момент в българското посолство в Нур Султан не са постъпвали искания за евакуация от български граждани.

В казахстанската столица Нур Султан и в град Алмати са поставени контролно-пропускателни пунктове.Съобщава се за спорадична стрелба и за разграбени през нощта магазини.

Казахстанската телевизия предупреди гражданите да избягват улиците и да не стоят до прозорци. Много хора се наредиха на опашки пред бензиностанции. Следи от куршуми по една от колите привличат вниманието.

"Днес, на 8 януари, в осем часа сутринта, някой стреля по колата ми. Не знам кой беше, но дойде откъм кметството", разказва Леонид Кисельов, жител на Алмати.

Бившият президент Нурсултан Назарбаев беше свален от ключова позиция - ръководител на Съвета за национална сигурност, но си остава влиятелна фигура в страната. Това е още една причина за недоволство.

"Протестите са правилни. Стои на власт дълго, вече 30 години, омръзна ни. Не се вслушваха в народа. Както казва един политик, ако няма начин за мирна революция, ще има военна", казва Рустам Ногманов, подкрепящ протестиращите.

Бившият премиер и близък съратник на Назарбаев Карим Масимов беше задържан по обвинение в държавна измяна. Той е доскорошен шеф на контраразузнаването.

В телефонен разговор президентът Токаев увери руския си колега Путин, че ситуацията се стабилизира. Москва продължава да изпраща войници в бившата съветска република.

"Мироопазващи части, включващи многонационални сили от държавите-членки от Организацията на Договора за колективна сигурност бяха разположени и ще останат за кратък период, докато ситуацията в Казахстан се стабилизира", заяви президентът Касим-Жомарт Токаев.

Загиналите при безредиците в Казахстан са над 40, сред тях и дете на 11 години. 10 януари е обявен за ден на национален траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан ще излетят към дома тази вечер
Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан ще излетят към дома тази вечер
Гол на Оярсабал изкачи Реал (Сосиедад) на четвъртото място в Ла Лига
Гол на Оярсабал изкачи Реал (Сосиедад) на четвъртото място в Ла Лига