НОВИНИ

Критиките към Урсула фон дер Лайен се засилват

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:49, 02.02.2021
Чете се за: 06:17 мин.
По света
критиките урсула фон дер лайен засилват
Слушай новината

Изминалите дни са тежки за Европейската комисия и председателя ѝ Урсула фон дер Лайен. Комисията и самата фон дер Лайен са подложени на поредица от критики от различни страни заради стратегията за ваксините и непрозрачните договори с производителите.

Но капката, която преля чашата, беше недомисленото предложение на ЕК за контрол на износа на ваксини, което беше на път да върне граничните проверки на остров Ирландия. В последния момент грешката беше коригирана, но стана повод за поредица от критики съм стила на работа на германката и към прекалено силното влияние на Германия върху Еврокомисията. В тях се включи дори предишният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Миналата седмица Еврокомисията публикува договора с фармацевтичната компания “Астра Зенека”, която по-рано обяви, че смята съществено да съкрати доставките на ваксини за европейските държави заради производствени проблеми. Пред медии изпълнителният директор на фирмата Паскал Сорио обясни, че договорът по никакъв начин не задължава компанията да достави определени количества, а “да направи всичко по силите си”. Според него Великобритания, която е подписала по-рано договор с фирмата, трябва получи доставките си с предимство. Брюксел категорично възрази срещу този принцип и каза, че той може и да важи в “кварталната месарница”, но не и на пазара за ваксини. Според юристи в Брюксел обаче в предварителния договор между ЕК и фирмата наистина има юридически слабости и интересните на ЕС не са изцяло защитени.

“Астра Зенека”, която разработи ваксината си заедно с Оксфордския университет, беше първата компания, с която Еврокомисията подписа предварителен договор още през август. Надеждите бяха, че именно тази ваксина ще бъде в основата на масовата имунизация в Европа. Нейните предимства са, че е евтина, лесно преносима и лесна за съхранение. България също избра да поръча най-големи количества именно от тази ваксина. Стратегията за ваксинирането е много важна за Еврокомисията, защото с нея Брюксел се опитва да покаже ефективност и бързина в справянето с пандемията. Тя дори си постави и амбициозната цел до края на лятото да бъде ваксинирано 70 процента от възрастното население на ЕС.

След продължителни преговори “Астра Зенека” все пак се ангажира да достави до 40 милиона дози за ЕС до края на март, което е наполовина по-малко от първоначалните намерения. Споровете обаче изостриха и отношенията с Лондон, заговори се за ваксинен национализъм и протекционизъм.

Още повече, че Европейската комисия обяви механизъм, според който фирмите, които произвеждат ваксини на територията на ЕС, трябва да искат разрешение за износ. Именно този механизъм за малко да върне и граничния контрол върху доставките на ваксини между Ирландия, която е част от ЕС и Северна Ирландия, която напусна съюза заедно с Обединеното кралство. Нещо, което противоречи на споразумението за Брекзит.

Според различни медии в Брюксел механизмът за контрол на износа на ваксини е бил изготвен набързо от близкото обкръжение на фон дер Лайен. Нито главният експерт по Брекзит на ЕК Мишел Барние, нито ирландската еврокомисарка МакГинес са били информирани или е искано мнението им. Повечето комисари са получили текста половин час преди формалното му одобрение в петък. По-късно, след множество тревожни телефонни обаждания от Ирландия и Великобритания грешката беше коригирана.

Но заваляха критики към фон дер Лайен и начина на взимане на решения в ЕК. Изявлението на говорителя на Еврокомисията, че грешката е била направена в кабинета на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис само засили обвиненията срещу фон дер Лайен, че се опитва да си измие ръцете с него.

През последните дни чуждите медии в Брюксел недоволстват, че фон дер Лайен избира да говори само чрез видео обръщения или говори само пред германски медии. За два дни тя даде пространни интервюта и за германското национално радио, и за обществената телевизия. Друга критика към нея е, че се е обградила от кръг от доверени лица, повечето германци които вземат важните решения в Брюксел.

За да парира обвиненията срещу себе си, вчера фон дер Лайен даде интервюта за няколко европейски медии, избрани на географски принцип. В коментар пред френския в. "Монд" тя каза: "Когато се взимат спешни решения, а през тази кризисна година Комисията взе близо 900 такива, винаги има риск да се пропусне нещо".

Недоволството в Европейския парламент също нараства. Фон дер Лайен е поканена следващата седмица да отговаря на въпроси по време на пленарната сесия, но евродепутати от различни политически сили обясниха, че не могат да чакат да другата седмица и още тази вечер тя ще трябва да се яви на изслушване в политически групи. Изслушванията са закрити, но се очаква евродепутатите да не ѝ спестят критиките.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът присъства на храмовия празник на църквата "Сретение Господне" в село Добърско
Президентът присъства на храмовия празник на църквата "Сретение Господне" в село Добърско
100-годишният ветеран сър Том Мур почина след боледуване от коронавирус
100-годишният ветеран сър Том Мур почина след боледуване от коронавирус