НОВИНИ

Латвия ускорява ваксинацията

латвия ускорява ваксинацията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:42, 03.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Латвия отвори 10 големи центъра за ваксинация срещу COVD-19 в опит да ускори една от най-бавните ваксинационни кампании в Европейския съюз.

Балтийската държава с 1,9 милиона души население е възпрепятствана от бавните доставки на ваксини, както и от ниското доверие към ваксините, особено в етническата руска общност, която съставлява около една четвърт от населението.

"Тези, които са кандидатствали за ваксина и са в приоритетния списък, могат да получат ваксина незабавно", заяви здравният министър Даниелс Павлуц пред агенция ЛЕТА.

"Хубаво е, че те вече могат да получат ваксина по време на Великденските празници, което ще направи безопасността на семействата им по-голяма", допълни министърът.

Изпратени са покани до първични рискови групи, които включват възрастни хора, онкоболни, пациенти с ХИВ, диабет и други хронични заболявания и хора от всички възрасти със заболявания с дефицит на имунитет.

В момента Латвия има втория най-нисък процент на ваксинация в ЕС, като малко над 7% от населението е получило поне една доза.

Заедно с големите центрове в градовете, мобилни екипи за ваксинация ще бъдат разположени в отдалечени села. Според неотдавнашна анкета, само половината от латвийците казват, че възнамеряват да се ваксинират, като 34% са против и 16% не са решили.

"След като масовите центрове за ваксинация стартират и работят, хората ще видят успешната кампания за ваксинация и отношението им ще се промени към по-позитивно отношение и ще имаме много желаещи хора", каза още министър Даниелс Павлуц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият програмен директор на БНТ Стефан Велев
Почина бившият програмен директор на БНТ Стефан Велев
Без престой и паркиране в част от центъра на София утре
Без престой и паркиране в част от центъра на София утре