НОВИНИ

Лидерът на каталунските сепаратисти Пучдемон се връща в Испания

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:14, 07.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Лидерът на каталунските сепаратисти Пучдемон се връща в Испания
Слушай новината

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон разпространи видео, в кото обявява, че е потеглил обратно към родната си Испания, въпреки че там е издадена заповед за ареста му.

Пучдемон, лицето на сепаратистката партия "Заедно за Каталуния", беше начело на автономната област от 2016 г. до 2017 г. Избяга в Испания, след като референдум за независимост на Каталуния, който е смятан за незаконен от испанските власти.

Пучдемон разпространи видеопосланието само ден преди Каталуния да избере нов лидер. Очаква се регионалният парламент да потвърди избора на социалиста Салвадор Иля. Така за първи път от десетилетие начело на областта застава партия, която е против независимостта от Испания.

В изявлението си каталунският сепаратист казва, че е негов дълг да се изправи лице в лице с испанските власти за незаконната по думите му заповед за арест.

През май испанският парламент прие закон за амнистията, с който бяха отменени присъдите на всички замесени в проваления опит за постигане на независимост на Каталуния от 2017 г. Върховният съд постанови да останат в сила заповедите за арест на Пучдемон и още двама души, обвинени в злоупотреби.

Партията на Карлес Пучдемон "Заедно за Каталуния" призова за митинг за посрещането му утре близо до каталунския парламент в Барселона, в 09:00 ч. местно време - час преди планираното начало на сесията на парламента за избор на Салвадор Иля за премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческият музей в Петрич приюти статуята от Хераклея Синтика (СНИМКИ)
Историческият музей в Петрич приюти статуята от Хераклея Синтика (СНИМКИ)