НОВИНИ

Лидерите от ЕС осъдиха терористичното нападение на Хамас срещу Израел

Призоваха за въвеждането на хуманитарни паузи във военните действия за доставянето на помощ за Газа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:59, 27.10.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Израел Ивицата Газа
Слушай новината

Лидерите от Европейския съюз се обединиха около обща позиция, в която отново остро осъдиха терористичното нападение на Хамас срещу Израел, но и призоваха за въвеждането на хуманитарни паузи във военните действия за доставянето на помощ за Газа.

"Всички сме наясно, че обстановката е изключително опасна за региона и за целия свят. За това сме толкова активни, за да се опитаме да избегнем ескалиране на напрежението в региона. Това, че Иран е въвлечен директно или индиректно, ще направи ситуацията още по-опасна. Когато разговарях с лидерите от региона, те всички изтъкнаха важността да са единни, за да предотвратят ескалиране на напрежението", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На срещата на върха лидерите от ЕС обсъждат и необходимостта от постъпване на допълнителни средства в европейския бюджет. Позицията на България е, че националните вноски трябва да се увеличат вместо да бъдат орязани еврофондовете.

"Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите", допълни премиерът Николай Денков.

С новите средства в европейския бюджет трябва да бъдат финансирани новите предизвикателства пред Европейския съюз като миграцията и финансовата подкрепа за Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от младежите, пострадал тежко при катастрофата в Пловдив, изпадна в мозъчна смърт
Един от младежите, пострадал тежко при катастрофата в Пловдив, изпадна в мозъчна смърт
Йоурова за България в Шенген: Ще направя всичко възможно да убедя Нидерландия и Австрия
Йоурова за България в Шенген: Ще направя всичко възможно да убедя Нидерландия и Австрия