НОВИНИ

Лукашенко потвърди, че Пригожин е пристигнал в Беларус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:10, 27.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Вече е ясно къде е Евгений Пригожин след метежа в събота. Той е в Беларус, съобщи президентът на страната Александър Лукашенко. Телефонен разговор между двамата е сложил край на похода на "Вагнер" към Москва, който застрашаваше Кремъл.

Днес започна да се изяснява точно каква е ролята на Лукашенко в кризата. В същото време Путин съобщи, че руската държава е платила на Вагнер равностойността на близо едни милиард евро. Компанията на Пригожин "Конкорд" е спечелила 850 милиона евро.

Владимир Путин изрази надежда парите, предоставени от руската държава на Вагнер, да не са откраднати и обеща проверка по случая. Преди войната в Украйна Кремъл отричаше връзка с Вагнер. Руският президент награди днес представители на силовите структури, отличили се в събитията от събота и неделя.

"В труден за страната час, заедно с бойните си другари, те застанаха на пътя на бунта, който неизбежно щеше да доведе до хаос. Вие защитихте конституцията, живота, сигурността и свободата на нашите граждани. Опазихте нашата родина от сътресения. Фактически, вие спряхте гражданска война", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Руските власти подготвят прехвърляне на тежкото въоръжение на наемниците на руската армия. Бойците от "Вагнер" могат да станат редовни военни, да заминат за Беларус или да се върнат при семействата си, обяви Москва. Самият Евгений Пригожин вече е в Минск, заяви беларуският лидер.

Лукашенко каза още, че министърът на отбраната Виктор Хренин се е изказал за интегриране на подразделение като "Вагнер" в беларуската армия. Беларуският лидер е дал указания на министъра да преговаря с Пригожин по този въпрос. Лукашенко разказа и за посредническата си роля в разгара на бунта. Той е призовал руския си колега да не взема прибързани решения и е предупредил лидера на Вагнер Пригожин, че ще бъде смачкан като насекомо. Путин заявил, че Пригожин не си вдига телефона.

"Казах на Путин, че и най-лошият мир е по-добър от всяка война. Не бързай, ще се опитам да се свържа с Пригожин. Отново ми каза, че е безполезно. Говорихме половин час, каза ми, че колкото и да е странно обстановката на фронта е по-добра от всякога. Отвърнах, че не всичко е толкова зле. Към 11 часа сутринта поисках телефонен номер на Пригожин. Путин ми каза, че вероятно ФСБ има. До средата на деня установихме цели три канала за разговори с Ростов", разказа Лукашенко.

Съединените щати и техните съюзници нямат никаква роля в бунта срещу Путин, увери американският президент Джо Байдън.

"От критична важност е да бъдем координирани в нашия отговор и очаквания. Съгласиха се с мен, че не трябва да предоставяме извинение за Путин, подчертавам, да не му даваме основания да хвърля вината за случилото се върху Запада и НАТО. Ясно казахме, че нямаме участие и нямаме нищо общо. Това е част от борбата в самата руска система", заяви Джо Байдън.

Балтийските държави призоваха НАТО да засили сигурността на Източния фланг заради очакваното пребазиране на "Вагнер" в Беларус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В къща под наем: Задържаха 47 мигранти в Кокаляне
В къща под наем: Задържаха 47 мигранти в Кокаляне
Черно море с втори категоричен успех в контролите
Черно море с втори категоричен успех в контролите