НОВИНИ

Любомир Кючуков: Нараства бежанският натиск от Афганистан

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 03.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Със сигурност може да се очаква нарастване на бежанския натиск и то предимно от Афганистан, заради изтеглянето на американските войски, водените бойни действия и настъплението на талибаните в много райони на страната. Тенденцията на рязко засилване на бежанския поток към Европа вече се забелязва. Това каза в студиото на "Денят започва" Любомир Кючуков - директор на Института за икономически и международни отношения.

"Използват се всички балкански пътища. Опасявам се, че това, което говорим сега, е същото, което говорихме преди 6 години, и ще е същото, което ще си говорим десетилетия напред, защото нашата борба е срещу следствието, а не срещу причината. Причината за бежанските потоци са войните, причината за мигранските потоци е бедността. Докато тези проблеми продължат да съществуват, това явление ще съпътства нашия живот, живота на Европа и занапред", обобщи анализаторът и подчерта, че трябва да се прави разлика между мигранти и бежанци.

По думите му проблемът е европейски и България е заинтересована той да се решава на европейско ниво, защото сме гранична страна и е значително по-трудно сами да се опитваме да се справим.

"Европа се опита до голяма степен да намали натиска и да го урегулира - тоест в Европа мигрантите да влизат само по законен път, бежанците имат друг статут и те трябва да бъдат приемани от съответните страни. Ограничавайки натиска, Европа се опита да вземе мерки, за да може да реагира адекватно на събитията", припомни анализаторът.

Кючуков се съгласи, че те са имали успех, но мерките са отговаряли на един ограничен натиск, а не на нова вълна.

"Това е големият проблем - временните действия, имат временен ефект", обобщи той.

Според него не бива да се търсят политически причини за засилващата се бежанска вълна към страната ни.

"Няма основания да се смята, че Турция целенасочено я използва като политически натиск върху България. Просто засилването на натиска върху Турция води до натиск и до страните от ЕС, на първо място върху България", заяви той.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи обезвредиха невзривен снаряд в Пирин
Военнослужещи обезвредиха невзривен снаряд в Пирин
Кирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета
Кирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета