НОВИНИ

Люис Хамилтън изравни Михаел Шумахер по победи, след триумф на Нюрбургринг

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:52, 11.10.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Други спортове
люис хамилтън изравни михаел шумахер победи триумф нюрбургринг

Британският пилот на Мерцедес отново беше безапелационен по пътя към 91-та си победа във Формула 1, като остави зад себе си Макс Верстапен с Ред Бул и Даниел Рикардо с Рено.

Другият пилот на "сребърните стрели", Валтери Ботас, който потегли от първа позиция, не завърши днешната надпревара, след като получи технически проблем в своя автомобил и се прибра в бокса.

Освен с изравняването на рекорда на Шумахер, "Гран При на Айфел" ще бъде запомнено и 323-то състезание в кариерата на Кими Райконен, който, официално, се превърна в пилота с най-много стартове в историята на спорта, задминавайки Рубенс Барикело.

Състезанието започна при много ниски температури, като тази над въздуха не надвиши през цялото време 10 градуса.

На старта Ботас и Хамилтън проведоха страхотна битка, която в край на сметка бе спечелена от финландеца в завой номер 4. Зад тях беше Макс Верстапен, следван от Шарл Льоклер и Дани Рикардо.

Постепенно Ботас започна да се откъсва, но груба грешка в 13-ия тур позволи на Хамилтън да поеме водачеството. Финландецът, моментално, влезе в бокса, за са смени гумите.

Обиколка по-късно, инцидент между Ръсел и Райконен изкара на трасето виртуална кола за сигурност и това позволи на Хамилтън и Верстапен също да преминат през пита и да излязат далеч пред Валтери.

След края на виртуалния сейфти кар, Ботас се оплака от липса на мощност и в край на сметка се прибра при своите механици, отпадайки пт надпреварата.

Последваха още няколко отпадания на пилоти, сред които бяха Естебан Окон, Джордж Ръсел, Алекс Албън и Ландо Норис. Пилотът на Макларън се бореше дълго време също с липса на мощност и в 46-та обиколка беше принуден да спре на пистата.

Това предизвика излизането на сейфти кар, което даде възможност на всички пилоти да преминат отново през боксовете.

При рестарта Хамилтън запази лидерството си пред Верстапен, който трябваше да се защитава от атаките на Даниел Рикардо, но все пак удържа.

В последните десет обиколки в челото нямаше размествания, като по0интересните битки се водеха в дъното на топ 10.

Така Хамилтън, необезпокояван, пресече финала първи за 91-ви път в своята кариера, оставайки зад себе си Макс Верстапен и Рикардо, за когото това бе първи подиум като пилот на Рено.

Серхио Перес остана четвърти, следван от Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Шарл Льоклер, и Нико Хюлкенберг, който бе викнат на пожар да замести болния Ланс Строл.

Последните две места в зоната на точките останаха за Ромен Грожан и Антонио Джовинаци, а допълнителната точка за най-бърза обиколка остана за Верстапен, който я измъкна в последния тур.

След тази победа Хамилтън увеличи аванса си в генералното класиране на цели 69 точки пред Ботас. Верстапен е трети, на 14 пункта зад финландеца.

При конструкторите убедителен лидер е Мерцедес, следван от Ред Бул, Макларън и Рейсинг Пойнт.

Следващото състезание в календара е след две седмици на пистата "Алграве" в Португалия, която ще дебютира във Формула 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Москов: Трябва да има ясен план за регионално справяне с Ковид кризата
Д-р Москов: Трябва да има ясен план за регионално справяне с Ковид кризата
Жената, която привлича като магнит гълъбите
Жената, която привлича като магнит гълъбите