НОВИНИ

Магистралата Русе - Велико Търново е обявена за национален обект, което ще ускори изграждането ѝ

автомагистралата русе велико търново обявена национален обект забърза изграждането
bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 14.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет обяви бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново за национален обект, каза след заседанието на кабинета регионалният министър Иван Шишков.

Подробният устройствен план е готов и другата седмица ще бъде одобрен със заповед от министъра, с което започва истинската процедура по отчуждаване и изграждане на магистрата. В момента има идеен проект от Русе до Бяла и обхода на Бяла - два от трите бъдещи лота за магистралата.

"С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в строежа на пътищата и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане", каза той.

Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, който е със значение не само в България, но и в цяла Европа, допълни министърът.

Това, че става национален обект означава: по-лесни процедури за одобряване, по-лесни процедури за отчуждаване и държавата може да осигури по-лесни инвестиции. Основната цел е да се постигне по-голяма безопасност на движението, както и проходимост на нашите пътища, което според министъра е причина за многото катастрофи у нас.

Шишков съобщи още, че МС е одобрил съгласие за изменение в общия устройствен план на София за разширяването на третия метродиаметър. Той ще минава през Военна академия, ул. "Гео Милев", "Арена Армеец" до "Цариградско шосе". Ще е 6 км и ще е с 6 метростанции.

Гълъб Донев: 400 военни ще се включват в разчистването на наводнените села

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева поздрави Едмонд Назарян
Весела Лечева поздрави Едмонд Назарян
Велосипедист загина, след като беше ударен от влак край гара Полски Тръмбеш
Велосипедист загина, след като беше ударен от влак край гара Полски Тръмбеш