НОВИНИ

Макрон подкрепя идеята за униформи във френските училища

макрон подкрепя идеята униформи френските училища
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:49, 05.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя идеята учениците да имат униформи в училище на фона на критиките за скорошната забрана в класните стаи да се носи абая, дълга дреха, която обикновено носят някои мюсюлманки, предаде ДПА. Дебатът за въвеждането на училищни униформи отново се изостри във Франция, тъй като според властите все повече малки момичета носят абая в училище.

В началото на учебната година френският министър на образованието Габриел Атал наложи забрана за носене на абая. Той заяви, че се планира през есента в някои училища пробно да се въведат униформи, а Макрон подкрепи идеята да се експериментира с еднаквото за всички училищно облекло. Целта е да се подпомогнат директорите на училища, които често се сблъскват с въпроса как е позволено да се обличат децата в класните стаи, каза той.

"Въпросът за индивидуалното облекло, по мое мнение, е по-приемлив и изглежда по-малко стриктен от гледна точка на дисциплината", каза Макрон в интервю за влогъра в "Ютюб" Юго Декрит.

Макрон допълни, че без налагането на стриктен дрескод или униформа всеки може да си каже "ще си сложа дънки, тениска и яке".

Организация за защита на правата на мюсюлманите подаде жалба срещу решението за забраната във Върховния административен съд, като жалбата ще бъде разгледана от съда днес.

Никой не бива да бъде ограничаван или изключван заради облеклото му, каза Макрон. Той добави, че идеята да се регулира дрескодът на децата не се отнася само за религиозно облекло, а и за прекално ексцентричните дрехи. В миналото в страната имаше дебати и за това дали учениците може да носят по-разголено облекло, като например къси потници и тениски.

Показването на религиозни символи на обществени места многократно е пораждало спорове, най-вече по въпросите, свързани с исляма. През 1994 г. беше одобрен закон, с който в училищата се позволяват само по-ненатрапчивите религиозни символи. Десет години по-късно носенето на забрадки бе напълно забранено в училищата, заедно с носенето на еврейска шапчица кипа или големи кръстове. През 2010 г. последва и забраната на обществени места да се носят дрехи, изцяло покриващи лицето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое отнесе над 5000 лева глоба след мача с ЦСКА от осмия кръг на Първа лига
Берое отнесе над 5000 лева глоба след мача с ЦСКА от осмия кръг на Първа лига
Стилиян Петров пред БНТ: С идването си на стадиона всеки един ще даде лъч светлина на хората, които се борят с тази коварна болест
Стилиян Петров пред БНТ: С идването си на стадиона всеки един ще даде лъч светлина на хората, които се борят с тази коварна болест