НОВИНИ

Малък самолет падна край Лесново, загина опитен пилот (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовка за авиошоу приключи със смъртта на пилот. Малък самолет падна днес на обяд минути след излитането от летище Лесново. Пилотът Георги Влайков е бил опитен инструктор.

Опитен, но неопитен във въздушната акробатика. А днес по време на полета е тренирал именно сложни акробатични номера.

Категорично се изключва версията за технически причини, двигателят на самолета е работил до последния момент. Изключва се и версията за неблагоприятно време. Остават две от версиите - пилотска грешка или прилошаване на пилота, като най-вероятно е пилотска грешка - изпълняване на фигура от висшия пилотаж на опасно ниска височина - три свредела един след друг. Това са предварителните заключения на разследването, но какво точно се е случило предстои да стане ясно.

Малкият акробатичен самолет "Екстра 2000", пилотиран от Георги Влайков, е излетял от летище Лесново в 13.20 ч. Машината набира височина и пилотът прави троен свредел, губи контрол и точно 4 минути след излитането пада на три километра от пистата.

Малък самолет падна край летище Лесново, пилотът е загинал (ВИДЕО С ДРОН)

"Има няколко версии, но ще оставим разследващите органи да ги доведат до финалната част, защото има запис на полета. Той ще бъде предоставен на разследващите органи и да се надяваме, че те ще стигнат бързо до причината за този нещастен инцидент, защото полетът е осъществен с технически годен самолет, със съответната регистрация и пилотът е бил със сериозен опит, който не предполага такъв тип произшествия", заяви Николай Найденов, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Екипът на загиналия пилот е снимал тренировъчния полет. Той е бил част от подготовка за участие в предстоящо авиошоу.

"Той е опитен като пилот, има съответните лицензи, абсолютно законосъобразно упражнява дейността си. По-скоро информация, която е във връзка с акробатичните полети и този самолет е с такава цел, че тези тренировъчни полети са от няколко месеца, върху които той е тренирал, по-скоро не е имал опит в тази част за акробатичните номера", допълни Николай Найденов.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Георги Влайков има лиценз за управление на подобни самолети от 2011 г. и ръководи център за обучение на пилоти, който е единственият лицензиран и за обучение на пилоти на хеликоптери.

"Въпросът е да не се прави връзка между неговата практика и настоящия инцидент поради простата причина, че те са две различни неща в авиацията. Акробатичните номера и изпълнението на акробатичните фигури е строго специфична дейност, която няма отношение към неговото практикуване и практически опит, който е бил абсолютно богат и с много сериозен опит", добави Николай Найденов, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

По първоначални данни причина за катастрофата е нарушение на правилата, заяви окръжният прокурор на София.

"Предварително мога да кажа по предварителните данни за нас, че се касае за акробатични изпълнения на ниска височина, които са разрешени и са били с рекламна цел", заяви Наталия Николова, окръжен прокурор на София.

"Една от вероятните причини, има една фигура - свредел се казва, при която самолетът става неуправляем. Това е при загуба на скорост", каза още Христо Христов, Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Записът на полета е иззет от разследващите и предстои да бъде анализиран от експертите.

Според констатираните наранявания по тялото на пилота, както и фактът, че дори коланите са били скъсани, експертите са категорични, че той е имал толкова наранявания по цялото тяло, че дори и да е бил с каска това е нямало да го спаси. Използването на каска при такъв тип тренировъчни полети не е задължително.

По темата работиха: Иво Никодимов и Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига
Проф. Димитър Недялков: Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през войната
Проф. Димитър Недялков: Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през войната