НОВИНИ

Велико Желев за ареста му: Нормално, в момент на избори сме

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 08.03.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Строителният бизнесмен Велико Желев беше освободен от прокуратурата срещу гаранция от 20 000 лева и със забрана да напуска страната. Той е с повдигнато обвинение за изнудване след жалба на негов бивш служител. Велико Желев беше арестуван в понеделник вечерта в офиса му в София и днес напусна ареста. Пред журналисти се защити, че не е удрял и изнудвал своя служител. Акцията срещу него обясни с предизборната кампания. Бизнесменът получава едни от най-големите обществени поръчки за строителство на пътища. Като една от тях - тази за строителство на магистрала "Хемус" и авансовото плащане по нея стана обект и на политически коментари и на разследвания.

След като излезе от ареста Велико Желев определи обвиненията към него като като лъжи, които целят да дискредитират строителната компания, която управлява. Бизнесменът обяви, че ще съди бившия си служител Благой Андонов, който твърди, че е бит и изнудван да подпише задължение за 68 000 лева.

"Въобще не е удрян. Той беше с дънки и бяла тениска, излиза от моя кабинет 44 човека го виждат с бялата тениска , ако той е пребит, както казва със счупен нос той няма ли да има кръв", каза Велико Желев - собственик на строителна фирма "Хидрострой".

Обвиниха бизнесмена Велико Желев в побой и изнудване за 68 000 лв.

Андонов е отговарял за железопътното строителство в компанията и няма нищо общо със строителството на магистралите. Според собственика, служителят е уличен в злоупотреби и сериозни пропуски в работата.

"Нищо не съм го карал да разписва. Напротив, той дойде и ми каза г-н Желев аз съм готов да върна всички пари, които съм откраднал само не ме давайте на прокуратурата. Парите, които е откраднал не ме интересуват, но ако го освободя по взаимно съгласие той ще отиде при други колеги и ще продължи да краде нагло по същия начин", обясни Желев.

Той коментира и скандалите около по-тънкия асфалт от изискуемият на Северната скоростна тангента, както и получените аванси за строежа на АМ "Хемус".

"Виждате една ядка и казвате ето кражба, половината магистрала я няма. Вие знаете ли, че от този аванс 70 процента там където работим е върнат. Ние сме фирма, която сме тук на пазара, не бягаме. Не се крием от никого. Ще продължим да си работим. Нямаме никакви притеснения", каза още Велико Желев.

Демерджиев за случая с Велико Желев: Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини за този побой

Служебният вътрешен министър каза, че още вчера е подсказал на прокуратурата, че има друго производство, което касае над 48 млн. лв., авансово разплатени за един от лотовете на АМ "Хемус". В предаването "Още от деня" Иван Демерджев заяви, че прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на въпросния побой над Андонов.

"Една от възможните причини и за която сме предоставили достатъчно документи в прокуратурата са тези малко над 48 млн. лева, платени авансово за този лот на АМ "Хемус", каза Демерджиев.

Самият Желев определи акцията по задържането му така:

"Нормално, в момент на избори сме. Вие очаквате нещо друго".

Служебният вътрешен министър заяви, че арестът на бизнесмена е изцяло акция на МВР. Демерджиев очаква да разбере защо два месеца събраните материали отлежават в прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига
Проф. Димитър Недялков: Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през войната
Проф. Димитър Недялков: Благодарение на България близо 70 000 евреи са били спасени през войната