НОВИНИ

Мария Габриел: България има принос за сигурна Европа и Европа на талантите

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 24.10.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Мария Габриел
Снимка: БТА
Слушай новината

Мария Габриел участва в годишната посланическа конференция на ръководителите на дипломатически представителна на Ирландия по света. Срещата бе организирана от Михол Мартин, министър на външните работи и отбраната на Ирландия. Участие взеха над 100 посланици и висши служители на министерство на външните работи на Ирландия.

Годишният форум бе посветен на въпросите за бъдещето на Европейския съюз и засилване на сътрудничеството с цел по-голямо въздействие на Съюза на международната сцена.

"За силен Европейски съюз се нуждаем от сътрудничество и ангажираност на всички държави членки и гражданите. Също толкова важно е адаптирането към променящите се предизвикателства и възможности", подчерта Мария Габриел. Тя добави, че "солидарността и споделената визия прави ЕС по-силен, черпейки сила от разнообразието ни".

През последните години Европейският съюз успя да отговори адекватно на редица кризи чрез солидарни действия и общи решения. Като държава член на Съюза България е част от тези решения, отбеляза вицепремиерът.

Мария Габриел представи приоритетите на правителството относно присъединяването към шенгенското пространство, еврозоната и ОИСР. Отправена бе благодарност за ирландската подкрепа за тези стратегически приоритети.

В изказването си Габриел се спря на теми като политиката на разширяване на ЕС, сигурността в Черноморския регион, киберсигурността, иновациите и културата.

"България има потенциал да бъде регионален иновационен хъб, привличащ таланти от цял свят", заяви вицепремиерът.

Мария Габриел отбеляза и приноса на младите хора за мирното и устойчиво бъдеще на Европа и наблегна на ролята на културната дипломация.

"Обединени около общи ценности и демократични принципи, нека България, Ирландия и ЕС продължат да бъдат посланици на мир и разбирателство, посланици на по-доброто бъдеще", заключи тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен срази Галатасарай в Истанбул и удължи победната си серия в групите на Шампионската лига
Байерн Мюнхен срази Галатасарай в Истанбул и удължи победната си серия в групите на Шампионската лига
Саша Илич застана начело на гръцкия Атромитос
Саша Илич застана начело на гръцкия Атромитос