НОВИНИ

Мартин Чой: Сбъднах мечтата си за подиум на Световно първенство по мотоциклетизъм

мартин чой сбъднах мечтата подиум световно първенство мотоциклетизъм
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:51, 14.10.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм Мартин Чой даде първата си пресконференция в Пресклуб "България" след успешния му сезон през 2021 г., като в последния старт от Световния шампионат по ендуранс той постигна изключителен успех, спечелвайки първия си подиум.

"Много сме доволни всички от отличното представяне. Състезанието премина много добре за нас – и тримата карахме стабилно през цялото време, като давахме почти равни времена за една обиколка. Спечелихме благодарение на добрата отборна тактика в последните 2 часа – тогава 2 пъти влезе кола за сигурност, а тимът реши да смени тактиката и аз да завърша надпреварата, без да сменяме гума. Интересното е, че всички очакваха гумата да издържи около 60 обиколки, за радост тя издържа до края. Целият отбор бе много щастлив от класирането ни в Чехия. Голяма заслуга има и новият ни съотборник Карел Пешек, който отлично познава пистата. Аз пет години не бях карал на тази писта, но хубавото е, че вече имам голям опит и на напълно непознати писти само след няколко обиколки се чувствам сигурен".

Мартин Чой сподели пред репортерите в Пресклуба, че се радва, че е сбъднал една от големите си мечти точно в един от най-успешните си сезони. За 28-ми път стана републикански шампион, спечели титлата на Източно-европейското първенство на писта.

Макар че пътят към успеха в родния шампионат не бе никак лек. Чой отново победи безапелационно конкурентите си в клас "SuperBike1000" и триумфира с трофея след 10 победи от 10 старта. И в последното състезание в Плевен още от старта до финала Мартин Чой водеше колоната, въпреки че още в загряващата обиколка му падна капачката на резервоара и трябваше да кара до края много внимателно, за да не се стигне до екстремна ситуация. Облян с бензин Чой пресече финала с аванс от 2.0 секунди пред най-големите си конкуренти.

"Огромна радост и щастие изпитвам в края на 2021 г. Изключително успешен сезон за мен. Шампионски титли в BMU European championship и Републиканския ни шампионат, трето място на Световно първенство. Много усилия положих от началото на годината и ето, че се възнаградиха. Чудесен професионален екип имам и голяма част от успехите ми са благодарение на него. В последния кръг от републиканския шампионат в Плевен нямах представа как изхвърча капачката на резервоара още в началото и на всеки завой и намаляване на скоростта се изливаше бензин по мен. Трудно ми беше и с видимостта, но завърших първи".

"На 24-те часа на Льо Ман дълго време карахме четвърти, но мечтата ми за призово място се изпари след падането на нашия съотборник. Тогава си пожелах да спечеля подиум на Световното първенство и съм щастлив, че тя се сбъдна. Спечеленият подиум ме амбицира да се представя още по-добре през 2022 г., въпреки че тогава ще бъде моят 25-ти сезон. Вече получих договор от френския ми тим, още не съм го подписал, но скоро и това ще стане. Карел Пешек няма да бъде в тима ни догодина, тъй като се завръща Кристиан Наполи. Имам още несбъднати мечти, но за тях ще говоря през следващия сезон", заключи Чой.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост
Окончателно: Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост
Баща и син хирурзи от Благоевград изготвиха COVID справочник
Баща и син хирурзи от Благоевград изготвиха COVID справочник