НОВИНИ

Мъж взе заложници в банка в Ливан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:20, 11.08.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

В столицата на Ливан въоръжен мъж взе заложници в банка. Нападателят заплашва да се самозапали и да убие похитените, ако не му бъдат предоставени пари от сметката му.

Заради икономическата криза в страната, която продължава трета година, властите наложиха строги ограничения върху тегленията на чужда валута. Клиент на банката, който успял да избяга, съобщи, че мъжът е поискал да изтегли 2000 долара, за да плати медицинските разноски на свои близки.

Според съобщенията в местните медии мъжът разполага с около 200 000 американски долара в банковата си сметка. Очевидци разказаха, че при нахлуването нападателят е произвел три предупредителни изстрела. Няма информация за ранени. По последни данни похитителят държи за заложници 6 или 7 служители на банката.

Войници и полицаи са обградили банковия клон. Представители на органите на реда разговарят с въоръжения мъж. Засега преговорите не дават резултат.

В началото на годината собственик на кафене успя да изтегли 50 000 долара от банков клон в Източен Ливан, след като взе за заложници банкови служители и в продължение на няколко часа заплашваше да ги убие.

В края на 2019 г. банките в страната започнаха да налагат ограничения върху тегленията. Така голяма част от населението се оказа със замразени спестявания.

Ливан продължава да затъва в икономическа криза. Реформите на властите не дават резултат. Заради несигурната финансова обстановка чуждестранните компании отказват да инвестират в страната. Според статистиката вече две-трети от населението живее в бедност. За три години ливанската лира е поевтиняла с над 90% спрямо американския долар.

В Ливан мъж държа с часове шестима заложници в банка в опит да изтегли от спестяванията си

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предложи цена за газа за октомври, за септември прогнозата не е направена
"Булгаргаз" предложи цена за газа за октомври, за септември прогнозата не е направена
Любо Пенев: Има оферти не само за Чочев, но няма да продаваме
Любо Пенев: Има оферти не само за Чочев, но няма да продаваме