Медицински влак пристигна в Сибир, за да ваксинира срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:01, 17.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
медицински влак пристигна сибир ваксинира covid
Слушай новината

Руският препарат срещу коронавирус стигна и най-отдалечените региони на страната.

На жп гарата в Тулун са посрещнали една от най-чаканите композиции - медицинския влак, в който ще се правят ваксинации. Тулун се намира на повече от 3800 км от Москва, в Иркутска област. И макар, че при първото посещение на влака ще бъдат поставени едва 50 дози, хората са доволни.

"Старите хора имат много болежки и смятам, че те трябва да се ваксинират. Все пак е някаква защита. И ние да си поживеем още, а и да не заразяваме други хора", смята Любов.

Тулун е една от 15-те спирки на медицинския влак в Иркутска област. Като за много от местата, жп линията е единствената връзка с останалия свят.

"Ваксинацията се осъществява в специално отделен вагон, използва се препаратът "ГамКО-вид вак", известна още като "Спутник V". За времетраенето на пътуването се планира да бъдат ваксинирани 5000 души", заяви зам.-директорът на жп болницата Виктор Кузнецов.

Освен да се ваксинират, в композицията хората ще могат да бъдат прегледани и да получат медицински съвети. По официални данни, Иркутска област е сред най-засегнатите от коронавируса. Случаите на COVID-19 са над 50 000, смъртните случаи - повече от 2000. След три седмици влакът ще се върне в Тулун, за да може да бъде поставена и втората доза от ваксината на вече получилите препарата.

За 10-те години от функционирането си, медицинската композиция е извършила над 100 пътувания и е помогнала на повече от 135 000 души, показват данни на сайта на руските железници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България е готова да издава дигитални зелени сертификати
България е готова да издава дигитални зелени сертификати
Доц. Ангел Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък
Доц. Ангел Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък