НОВИНИ

Медицински влак пристигна в Сибир, за да ваксинира срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:01, 17.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
медицински влак пристигна сибир ваксинира covid
Слушай новината

Руският препарат срещу коронавирус стигна и най-отдалечените региони на страната.

На жп гарата в Тулун са посрещнали една от най-чаканите композиции - медицинския влак, в който ще се правят ваксинации. Тулун се намира на повече от 3800 км от Москва, в Иркутска област. И макар, че при първото посещение на влака ще бъдат поставени едва 50 дози, хората са доволни.

"Старите хора имат много болежки и смятам, че те трябва да се ваксинират. Все пак е някаква защита. И ние да си поживеем още, а и да не заразяваме други хора", смята Любов.

Тулун е една от 15-те спирки на медицинския влак в Иркутска област. Като за много от местата, жп линията е единствената връзка с останалия свят.

"Ваксинацията се осъществява в специално отделен вагон, използва се препаратът "ГамКО-вид вак", известна още като "Спутник V". За времетраенето на пътуването се планира да бъдат ваксинирани 5000 души", заяви зам.-директорът на жп болницата Виктор Кузнецов.

Освен да се ваксинират, в композицията хората ще могат да бъдат прегледани и да получат медицински съвети. По официални данни, Иркутска област е сред най-засегнатите от коронавируса. Случаите на COVID-19 са над 50 000, смъртните случаи - повече от 2000. След три седмици влакът ще се върне в Тулун, за да може да бъде поставена и втората доза от ваксината на вече получилите препарата.

За 10-те години от функционирането си, медицинската композиция е извършила над 100 пътувания и е помогнала на повече от 135 000 души, показват данни на сайта на руските железници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е готова да издава дигитални зелени сертификати
България е готова да издава дигитални зелени сертификати
Доц. Ангел Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък
Доц. Ангел Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък