НОВИНИ

Медицинското изключение на Джокович е дадено заради прекаран COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 08.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заразяване с коронавирус преди 3 седмици е послужило като основание Новак Джокович да получи австралийска виза по изключение без ваксина, твърди защитата на тенисиста.

Звездата остава в изолация в мигрантски хотел след като гранична полиция в Мелбърн го спря заради липса на ваксинационен сертификат. Участието му в Откритото първенство на Австралия остава под въпрос.

Анулирането на австралийската виза на Джокович на летището в Мелбърн е резултат от юридически грешки. Това се казва в документите, които защитата ще представи пред съда на делото по случая в понеделник. Според австралийската гранична полиция предишно заразяване не е основателна причина за влизане в страната без ваксинация.

"Това е голям негатив за австралийското правителство. Възможно е дори да загубят Откритото първенство по тенис", казва Рей - почитател на Джокович.

На 17 декември Джокович е публикувал в Туитър свои снимки без маска по време на церемония по издаване на тематични пощенски марки, посветени на неговите постижения. Не е ясно дали тогава тенисистът е знаел, че е заразен с коронавируса. Адвокатите настояват Джокович да бъде преместен от мигрантския център в по-подходящо място, с условия да тренира.

"Би трябвало Австралия да е страна на свободата, но не сме щом той е заключен в тази хотелска стая, казва Джон, също почитател на Джокович.

Сръбският премиер Ана Барнабич заяви, че тенисистът ще остане в мигрантския център до окончателното решение, но там вече са му осигурени безглутенова храна, лаптоп и сим карта за връзка със семейството. Официално Белград е непримирим.

"Ще има последици за отношенията ни с Австралия. Новак не е виновен за нищо. Отишъл е в Австралия след тяхно одобрение. Има сръбски дипломатически паспорт. Той не е кой да е, а номер едно в тениса. Подобно отношение към него е арогантно, срамно и позорно", заяви председателят на сръбския парламент Ивица Дачич.

Австралия забранява влизането на чужденци без две дози ваксина или медицинско обосновано изключение за инжекциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Крумов: Завърших мисията си в Арда
Пламен Крумов: Завърших мисията си в Арда
Опашки за ваксини в София и Пловдив на прага на петата вълна от COVID-19
Опашки за ваксини в София и Пловдив на прага на петата вълна от COVID-19